Din august

Firmele din industria alimentară vor fi obligate să plătească controalele ANSVSA



– Reglementările vizează unități de producție care prelucrează, procesează, depozitează și valorifică alte produse decât cele de origine animală din sectoare precum morărit, panificație, patiserie, zahăr, ulei, grăsimi brute și rafinate, margarină și produselor comestibile similare, dar și fabrici de prelucrare a legumelor și fructelor
– Noile prevederi se vor aplica și pentru unitățile de fabricare a berii și malțului, vinului, apelor minerale și a băuturilor nealcoolice, precum și în cazul depozitelor sau antrepozitelor frigorifice și a depozitelor pentru produse alimentare de origine nonanimală
Firmele care prelucrează alte produse decât cele de origine animală vor fi obligate, începând cu luna august, să încheie un contract cu Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin care instituția va verifica, în schimbul unor tarife lunare, dacă acestea respectă normele privind siguranța alimentelor.
Reglementările vizează unități de producție care prelucrează, procesează, depozitează și valorifică alte produse decât cele de origine animală din sectoare precum morărit, panificație, patiserie, zahăr, ulei, grăsimi brute și rafinate, margarină și produselor comestibile similare, dar și fabrici de prelucrare a legumelor și fructelor.
De asemenea, noile prevederi se vor aplica și pentru unitățile de fabricare a berii și malțului, vinului, apelor minerale și a băuturilor nealcoolice, precum și în cazul depozitelor sau antrepozitelor frigorifice și a depozitelor pentru produse alimentare de origine nonanimală.
Potrivit unui ordin al Autorității care intră în vigoare la 5 august, unitățile din sectoarele menționate trebuie să încheie cu direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București, contracte pentru asigurarea și finanțarea asistenței, inspecției și controlului pentru siguranța alimentelor.
Autoritatea Sanitar-Veterinară asigură personalul specializat necesar, angajat în baza unui contract individual de muncă încheiat pe o perioadă determinată, și încasează lunar sumele reprezentând contravaloarea activității desfășurate.
Firmele respective sunt obligate să vireze în contul direcțiilor sanitar-veterinare de care aparțin sumele calculate de acestea pentru activitatea desfășurată de personalul specializat al Autorității în luna precedentă, în termen de trei zile de la data primirii documentelor de plată.
Sumele se stabilesc pe baza documentului justificativ întocmit și semnat de persoana specializată angajată să desfășoare activități de control în unitatea respectivă și de reprezentantul legal al firmei.
În ceea ce privește tarifele stabilite de Autoritatea Sanitar-Veterinară, acestea variază de la 0,03 euro pe hectolitrul de produs finit în cazul unităților de producție a apelor minerale și a băuturilor nealcoolice, la 0,6 euro pe tonă la legume și fructe, zahăr, ulei, margarină, produse de morărit, pâine și produse proaspete de patiserie.
Tariful nu poate fi mai mic de 50 euro pe lună și nu poate depăși 5.000 euro pe lună, conform actului normativ.
Refuzul unităților de a încheia contractul sau neplata la timp a sumelor stabilite de Autoritate conduce la retragerea personalului specializat angajat din unitate și la pierderea dreptului de funcționare a firmei până la intrarea în legalitate.
Pe de altă parte, în cazul în care unitățile nu virează direcțiilor sanitar-veterinare județene suma de bani necesară pentru plata personalului specializat angajat, acestea acționează firmele în instanță pentru obligarea la plata sumelor datorate.
Noile prevederi nemulțumesc însă patronatele de profil, care afirmă că nu au fost consultate de ANSVSA la elaborarea actului normativ. În prezent există o serie de discuții între reprezentanții producătorilor și instituție pentru modificarea ordinului.
De asemenea, reprezentanții patronatele sunt reticenți în ceea ce privește posibilitatea Autorității de a asigura personalul specializat pentru a efectua activitățile specificate în contract, în condițiile în care reglementările introduse nu sunt aplicate în prezent în toate statele UE.



Recomandări

Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava – promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE

Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava –  promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE
Profesori și elevi ai Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava – promotori ai excelenței europene în educația din domeniul lactatelor, prin participarea la proiectul AEDIL Dairy CoVE