Timp de patru zile județul Suceava este gazda unuia dintre cele mai populare festivaluri ale berii din lume, Oktoberfest, în care râuri de bere curg în ritmurile muzicii bavareze, dar și ale unor îndrăgite formații sucevene și ale unor vestiți interpreți de muzică populară, fiind savurată alături de bucate tradiționale sau specialități germane.
Varianta locală a celebrului festival al berii, intitulată Oktoberfest în Est, este găzduită de orașul turistic Gura Humorului, singura localitate mai mică de 100.000 de locuitori în care se desfășoară această manifestare de renume, succesul ediției de anul trecut determinând organizatorii să revină și anul acesta, cu bere bună, muzică veselă, mâncăruri savuroase și multe alte surprize, în plăcuta ambianță a Parcului Ariniș.
Paradă cu sute de participanți, prin centrul orașului
Un moment așteptat de mulți dintre participanții la Oktoberfest în Est – eveniment înfrățit cu festivalul de la Brașov, unde a fost organizat prima oară în România, a fost parada cu calești și care alegorice.
Anul acesta, parada, care a beneficiat de sute de participanți, a fost deschisă de zeci de motocicliști, apoi de frumoase mașini de epocă, ale unor colecționari suceveni care pun mult suflet în recondiționarea lor. Parada a beneficiat de prezența mai multor fanfare, precum cea a Primăriei Suceava, Fanfara de la Stamate ori cea de la Calafindești, care s-au întrecut în a cânta publicului, în timp ce mărșăluiau prin centrul orașului, înspre Parcul Ariniș.
Frumoși cai de rasă, cu călăreți îmbrăcați în costume populare ori în uniforme din perioada când Bucovina făcea parte din Imperiul Habsburgic, fluturând drapelul României și steagul cu stema orașului, au deschis calea pentru calești trase de armăsari puternici, în care erau purtați oaspeții de seamă, precum și pentru superbe care alegorice cu tematică florală sau vânătorească.
Trenulețul Bermas, care îmbina plăcut galbenul halbelor pline cu bere cu verdele cetinii de brad, încărcat cu persoane vesele și meșteri berari, a făcut senzație și anul acesta, fiind deja un fel de mascotă a festivalului, poate chiar mai mult decât Hans, berarul bavarez, simpatic și cu nas roșu, preluat de la Oktoberfestul original.
De la paradă nu au lipsit nici tinerii în costume tradiționale românești, bavareze și poloneze, invitați să întrețină atmosfera la festival cu frumoase dansuri populare specifice zonelor sau etniilor pe care le reprezintă.
Impresionanta paradă, pornită din fața Colegiului „Alexandru cel Bun”, a traversat centrul orașului turistic Gura Humorului, trecând pe la sensul giratoriu, prin fața sediului Primăriei, înspre Piața Ștefan cel Mare, de unde a coborât spre Parcul Ariniș, care găzduiește evenimentul timp de patru zile, până duminică, inclusiv.
În caleștile administrative se aflau, pe lângă organizatorii și sponsorii festivalului, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, precum și primarii orașelor, dar și ale unor comune din județ, care s-au alăturat acestei frumoase inițiative, indiferent de culoarea politică.
Patru zile și patru nopți de petrecere, în Parcul Ariniș
Participanții la paradă, dar și spectatorii, s-au întâlnit în cele din urmă în imensul cort, de peste 1000 de persoane, ridicat de compania Bonima (care organizează și Oktoberfest Brașov) în Parcul Ariniș, unde, alături de cuplurile de aur sărbătorite în cadrul acestui eveniment, au putut degusta delicioșii cârnați bavarezi, dar și cei românești, precum și berea autohtonă, de la Bermas, pentru doritori fiind disponibile și mai multe sortimente de bere nemțească.
La orice festival al berii, distracția începe după ce se dă cep butoiului cu bere.
Tocmai de aceea, după ce primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a dat citire unei emoționante scrisori trimise de un neamț născut acolo, care subliniază legăturile strânse între acest oraș din fostul Imperiu și inițiatorii Oktoberfest, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a fost invitat să dea cep butoiului cu bere.
Cei doi artizani ai Oktoberfest în Est, îmbrăcați în frumoase costume nemțești, au și savurat primele halbe de bere scurse din butoi, din halbe uriașe, spre amuzamentul celor din jur.
„Chiar dacă anul trecut am avut ceva emoții, a fost foarte bine și îi felicit pe organizatori, participanți și humoreni. Am dat dovadă că civilizația germană a fost și este în continuare aici, în Bucovina. Săptămâna trecută am avut un maraton de patru zile la Târgul de Toamnă Produs în Bucovina. Săptămâna aceasta ne mutăm la Gura Humorului să ne distrăm după modelul nemțesc. Oktoberfest s-a născut la 1810 în Bavaria, la nunta Prințesei Tereza, când Regele Maximilian a organizat o petrecere cu o paradă de cai. Era pe 17 octombrie 1810”, a povestit Gheorghe Flutur, care a precizat că vineri merge la Rădăuți cu Werner Braun, președintele Clubului Economic German, pentru a înființa o școală de meserii în domeniul lemnului.
Ediția de anul acesta a Oktoberfest în Est de la Gura Humorului are loc în perioada 19 – 22 septembrie, în fiecare zi fiind programate concerte, concursuri, iar pe lângă diversele sortimente de bere și delicioase preparate culinare, participanții pot admira costume autentice din Germania.


























