Cea de-a doua ediție a Festivalului „Barabula de aur”, manifestare inclusă în programul „Nopțile Humorului”, s-a dovedit a fi un adevărat festin culinar. Trofeul festivalului, care simbolizează coaja de cartof… de aur, a fost câștigat de pensiunea „Popasul Domnesc” din Voroneț. Cel mai inedit preparat a fost „barabula turmentată” – cartof fiert în afinată și „tras în caramel”.
Concurs de curățat cartofi
Pe parcursul a două zile, vineri și sâmbătă, pensiunile și hotelurile din zona Humorului s-au întrecut în realizarea unor preparate pe bază de cartofi, oferind juriului, dar și turiștilor aflați în zonă, delicii culinare.
Festivalul – concurs a avut două secțiuni, realizarea unui fel principal de mâncare, în prima zi, și prepararea unor deserturi pe bază de „barabulă”, în cea de a doua zi.
Bucătarii au avut la dispoziție câte cinci kilograme de cartofi din care trebuiau să prepare un fel principal. Prima departajare s-a făcut la curățat cartofi, participanții fiind departajați în funcție de lungimea cojilor de cartofi pe care reușeau să o realizeze, dar și pentru cea mai subțire coajă de cartof.
Delicatese din cartofi
Dacă în prima zi, concurenții, circa 13 pensiuni, s-au întrecut în a găti supe și ciorbe de cartofi, unele cu costiță, tocănițe de cartofi, ciorbă ciobănească, înăcrită cu jântuit, mâncărică de cartofi cu afumătură, în cea de a doua zi, nu au lipsit de pe mesele de prezentare ale concurenților găluștele cu prune sau caise, tocinei simpli, tocinei la tavă cu smântână și nucă, papanași din cartofi, chiroștele, cnedle cu prune „tăvălite” prin nucă, găluște din cartofi umplute cu prune, papanași din cartofi și brânză de vaci, clătitele din cartofi umplute cu dulceață de afine sau pufoasele checuri. Scrâjelele cu sare, coapte pe plită, au avut și acestea mare căutare printre turiști, mai ales că mergeau la bere.
La gustat „barabula”
Amfitrionul Festivalului „Barabula de aur” a fost, și în acest an, primarul orașului Gura Humorului, căruia i se datorează, în cea mai mare parte, succesul celor patru „nopți” ale Humorului. Pentru cei care sunt oaspeți în Bucovina, a spus Ursaciuc, „barabula” înseamnă „potato”.
Sâmbătă după-amiază, după ce a prezentat juriul concursului gastronomic, al cărui președinte a fost Florin Barbu, un bucureștean de profesie critic de film, dar, pentru două zile, la Humor, și critic de bucate, primarul Ursaciuc a mers pe la fiecare stand, împreună cu membrii juriului și cu publicul larg, pentru a degusta din bucate și pentru departajarea concurenților.
„Barabula turmentată”
Cel mai inedit preparat a fost „barabula turmentată”, barabula fiartă în afinată. Bogdan, bucătarul-șef de la Pensiunea „Perla Bucovinei”, ne-a spus că a încercat să prezinte în concurs ceva nou.
„Am caramelizat puțin zahăr într-un vas, apoi am pus cartofii, peste care am turnat afinată și puțină apă. Cartofii au fiert în afinată și au prins și o culoare plăcută, arămie, de la zahăr”, ne-a spus Bogdan.
Pe masa lui de prezentare se aflau câteva păhărele cu afinată, ca să se știe clar de unde li se trage „beția” barabulelor. Alături, pe un platou, erau așezate câteva „barabule turmentate”, dulceață de nuci verzi și felii de măr verde, kiwi și caise, astfel că nu degeaba, juriul i-a acordat premiul special la secțiunea „odă artei culinare”.
Câștigătorii festivalului
Toți participanții, la finalul concursului, au fost felicitați și au primit câte un premiu special. Juriul a acordat diplome pentru „armonie și savoare” – Casa Lucia, „odă artei culinare” – Perla Bucovinei, „dulce de Bucovina” – Patiseria Iedidia, „poezie în bucătărie” – Asociația Meșterilor Populari din Bucovina (care au gătit pe o roabă, „transformată” în sobă de către meșterul Florin Cramariuc), „competențe și performanțe” – Pensiunea Lions, „dulce de Bucovina” – Conacul Domniței, „legende din bucătăria bunicii” – Pensiunea Orhideea și Pensiunea Acasă în Bucovina, „estetica gustului” – Asociația Turistică Vama, „excelență în bucătăria bucovineană” – Casa Elena, „promisiuni și certitudini” – Centrul Școlar Sf. Andrei, „rafinament și eleganță” – Hotel BestWestern Bucovina Gura Humorului, „odă artei culinare” – Popasul Domnesc, „surprinzătoarea Bucovină” – Asociația Obcinile – Poiana Micului.
Președintele juriului, Florin Barbu, a înmânat trofeul „Barabula de aur” bucătarilor de la Pensiunea „Popasul Domnesc”, spunând că „fiecare membru al juriului a judecat personal, dar, în final, toți au ales «Popasul Domnesc». Decizia a fost unanimă. A contat gustul preparatelor, savoarea, designul, care a încântat ochiul”.
Ciorbă ciobănească, acrită cu jântuit
Casa Elena a obținut la Festivalul „Barabula de aur” diplomă pentru „excelență în bucătăria bucovineană”, motiv pentru care am rugat-o pe tanti Nuți – bucătăreasa, fiică de baci, după cum ne-a spus chiar ea, să ne dezvăluie secretul ciorbei ciobănești, după care s-au lins pe buze toți turiștii care au gustat-o, în prima zi de concurs.
„Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe, și se pun la fiert. Separat, se călesc foarte puțin legumele, păstăi, ceapă, ardei, morcov, pătrunjel, rădăcinoase, și apoi, se pun peste cartofi și se lasă la fiert în apă puțină. Jântuitul este zărul care se rămâne după ce punem cașul la scurs. Este puțin acrișor și are un gust special. Se pune în ciorbă când legumele sunt aproape fierte. Se adaugă sare și piper după gust. Cine dorește, poate să pună și smântână, după gust, sau lapte acru. Când vasul se ia de pe foc, se pune leuștean verde, tăiat mărunt, un element foarte important al rețetei, și pătrunjel verde. Când închidem ochiul, turnăm bucățele de urdă dulce. Acest preparat se servește în boluri de lut, cu linguri de lemn”, ne-a spus tanti Nuți.
„Nopțile Humorului”
Festin culinar la Festivalul „Barabula de aur”, ediția a II-a
