Felul în care mâncați, responsabil pentru siluetă



Dacă sunteți îngrijorați de faptul că vă îngrășați văzând cu ochii, fiți mai atenți la felul cum mâncați decât la ce anume serviți, pentru că se pare că persoanele care mănâncă foarte repede riscă mai mult să fie afectate de obezitate. Studii recente arată că felul în care omul modern servește orice masă, adică foarte repede și până la saturație maximă, reprezintă un factor semnificativ pentru „epidemia” de obezitate. Astfel de comportamente alimentare îngrașă mai mult decât v-ați putea imagina, chiar și dacă luați în considerare cantitatea de calorii consumate în timpul mesei. Oamenii de știință spun că impactul acțiunii de a mânca foarte repede și până la sațietate „bruiază” semnalele din creier care în mod normal ar genera mai multă stăpânire de sine în privința mâncatului. Profesorul Hiroyasu Iso și colegii săi de la Universitatea Osaka din Japonia au efectuat un studiu pe un eșantion de 3.200 de persoane, bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani. Studiul a avut loc între 2003 și 2006. Participanții au fost rugați să completeze un chestionar referitor la istoricul și obiceiurile lor alimentare. Jumătate dintre bărbați și 58 la sută dintre femei au declarat că în mod normal mănâncă până se satură. Mai puțin de jumătate dintre bărbați și o treime dintre femei au spus că de obicei mănâncă repede. S-a constatat că grupul de subiecți care mănâncă repede și până la saturație maximă aveau un indice de masă corporală mai mare decât ceilalți. În plus, aportul total de energie era mult mai mare în cazul acestora, comparativ cu cei care au declarat că nu mănâncă până se satură și nici nu mănâncă repede. Profesorul Iso a explicat că această combinație are un impact semnificativ asupra riscului de apariție a obezității, impact mai mare decât dacă o persoană ar adopta doar unul dintre aceste obiceiuri alimentare. „Dacă mâncăm încet, atunci creierul are timp să transmită mesajul că mâncarea este suficientă, motiv pentru care ne oprim înainte de a ne fi săturat. Momentan nu am reușit să dovedim nimic concret, dar este o ipoteză care merită analizată, întrucât ar putea duce la rezolvarea unei probleme grave cum este obezitatea”, a explicat Hiroyasu Iso. Doctorul David Haslam, director al unei organizații ce luptă pentru prevenirea obezității susține teoria profesorului japonez. „Astfel de studii sunt foarte folositoare pentru că nu se referă la cauzele genetice ale obezității, în legătură cu care persoanele afectate nu pot face nimic, ci aici este vorba de comportamentul uman pur și simplu”, a spus Haslam.