Un fel de mâncare popular datorită reputației sale ca fiind un produs sănătos nu reprezintă întotdeauna cea mai bună combinație de alimente nutritive, unele variante ale prânzului considerat ușor atingând un nivel de calorii mai ridicat decât un meniu de fast-food.
Valorile nutriționale ale sushi-ului, în special ale versiunilor occidentale, nu sunt întotdeauna potrivite pentru o dietă sănătoasă și eficientă privind pierderea de kilograme, scrie Daily Mail. Potrivit dieteticianului Rachel Beller, care tratează acest subiect în cartea ei, un „prânz ușor” cu sushi poate constitui o supradoză de calorii și carbohidrați.
„Un rulou sushi tipic conține între 290 și 350 de calorii și are un nivel de carbohidrați care poate ajunge echivalent cu cel al patru felii de pâine”, spune Beller.
De exemplu, continuă ea, ruloul California (sushi rulat, cu o mică bucată de pește și avocado, plus maioneză) este echivalent cu două sandwichuri umplute cu rulouri de pește, o felie de avocado și câteva legume.
Editorii de la Daily Mail prezintă în continuare o listă de motive pentru care ar trebui să renunțați la consumul regulat de sushi:
Conține foarte puțin pește
Același rulou California amintit mai sus sau un nigiri (orez cu pește deasupra) conține doar 5 grame de pește, în timp ce doza zilnică de pește recomandată este de 140 de grame, cel puțin de guvernul britanic. Aceasta ar însemna că respectarea dozei zilnice presupune consumul de 28 de rulouri sushi.
Dintre toate felurile de sushi, sashimi este cea mai bună opțiune pentru un aport mai consistent de proteine, grăsimi omega-3, vitamine și minerale, având și un nivel scăzut de carbohidrați procesați. Sashimi constă în felii de ton sau somon crud sau uscat.
Normele emise de guvernul britanic precizează că femeile însărcinate și cele care alăptează (sau cele care vor să rămână însărcinate) nu ar trebui să mănânce mai mult de două porții de pește uleios (somon, macrou, păstrăv și ton proaspăt) pe săptămână, pentru că poate conține poluanți dăunători pentru dezvoltarea unui copil. De asemenea, tonul conține mercur, toxină care poate afecta rinichii și sistemul nervos.
Este plin de carbohidrați procesați
Orezul alb gras este principalul ingredient din sushi, acoperind uneori 75 la sută din produs. Asemenea orezului cu bob lung, este profund procesat, ducând la pierderea de vitamine, minerale și fibre, ultima dintre acestea având o importanță deosebită pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos.
Orezul din sushi nu este doar fiert în apă, el conținând și cantități considerabile de zahăr și oțet dulce adăugat pentru aromă.
Este foarte sărat
Sushi conține și o cantitate ridicată de sare, parțial din cauza faptului că orezul este gătit cu sare și uneori cu sos de soia. Peștele afumat (somonul sau macroul), legumele murate și ghimbirul conțin și ele multă sare. În plus, o linguriță de sos de soia, prezent de obicei în meniurile cu sushi, poate conține aproape 3 grame de sare.
Riscurile unei diete cu prea multă sare constau în presiune arterială ridicată și în boli cronice și atacuri cerebrale.
Te poate îngrășa
Considerate de obicei o alegere bună pentru curele de slăbit, meniurile cu sushi nu au toate niveluri scăzute de calorii și grăsimi. Unele sortimente ating la 755 de calorii, mai mult decât, de exemplu, un meniu Big Mac de la McDonald’s și o porție de cartofi prăjiți.
De asemenea, sushi conține, uneori, mai puține elemente nutritive decât un sandwhich. Are puțin calciu, din cauza consumului slab de lactate, reprezentând și un nivel scăzut de vitaminele A și C și de acid folic.
Cum să mănânci sushi sănătos
Dacă nu vrei să renunți la sushi, există câteva recomandări pentru un consum mai sănătos:
Evită sosul de soia: e ca și cum ai întinde bucata de sushi în sare lichidă. Dacă mănânci sushi la birou, ține în sertar o sticlă de sos de soia cu nivel redus de sare.
Nu combina meniul sushi cu supa miso, un fel tradițional japonez de asemenea foarte sărat. Alege mai degrabă o ceașcă de ceai verde.