Astă seară începe sărbătoarea Paștelui evreiesc (Pesah), cu masa de Seder organizată la sediile comunităților evreiești din județ. Este o sărbătoare de opt zile, care include două zile speciale de sărbătoare la început și două la sfârșit, ce implică stricta respectare a regulilor religioase.
În timpul celor opt zile evreii mănâncă pâine nedospită (azimă), care simbolizează sclavia evreilor în Egipt și se abțin de la toate produsele făcute cu drojdie pentru a comemora pâinea nedospită pe care au mâncat-o strămoșii lor când au plecat din Egipt, deoarece nu au avut timp să lase aluatul să crească.
Toată mâncarea dospită din casă trebuie căutată și vândută către un neevreu, ori distrusă înainte de începerea sărbătorii. Ce s-a vândut se răscumpără după sărbători.
În timpul Sederului, la masa specială de Paște, se mănâncă azimă, mărar, ierburi amare, se beau patru pahare de vin și se citește povestea nașterii evreilor ca popor.
Sărbătoarea Sufletului Evreiesc – Pesah – amintește actul ieșirii din Egipt, când evreii au devenit de sine stătători, iar istoria omenirii a recunoscut existența națională a neamului.
De Paștele Evreiesc se marchează exodul din Egipt și este considerat momentul când evreii s-au format ca națiune.
Pentru prima dată în Suceava, în spiritul ecumenismului promovat de administrația județeană și de Complexul Muzeal Bucovina, Paștele evreiesc este marcat și la nivel oficial, în cadrul programului „Paștele în Bucovina” printr-o expoziție-eveniment Victor Brauner și un stand de carte al editurii Hasefer. Ambele momente se vor derula la Complexul Muzeal Bucovina.





