English for hospitality



Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava
Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava

Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava coordonează la nivel european, în perioada 2017 – 2019, proiectul de parteneriat strategic pe domeniul școlar (acțiunea KA201) cu titlul „English for hospitality”, număr de referință proiect 2017-1-RO01-KA201-037159. Parteneriatul este derulat între 6 școli localizate în țări din diferite colțuri ale Europei: Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, România; Turističko Ugostiteljska Skola (Tourism and catering school), Split, Croația; Halide Nusret Zorlutuna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Kayseri, Turcia; Esprominho – Escola Profissional do Minho, Braga, Portugalia; Istituto di Istruzione Superiore “Renato Guttuso” Milazzo, Italia; Epal Nafpaktoy, Nafpaktos, Grecia. Toate școlile implicate au experiența și cunoștințele necesare în implementarea și derularea proiectelor europene.
Ideea acestui nou proiect este inovatoare pentru că le dă elevilor șansa de a dovedi competențele de limbă engleză în situații specifice la locul de muncă în timpul școlii (executând sarcini și activități stimulante).
În perioada 29 octombrie – 4 noiembrie 2017 a avut loc prima întâlnire în cadrul proiectului, în Milazzo, Italia, la Istituto di Istruzione Superiore “Renato Guttuso” Milazzo, Italia, ocazie cu care au participat câte 5 profesori și 6 elevi din fiecare școală implicată. Gazdele au impresionat plăcut participanții prin programul propus și printr-o organizare de excepție a activităților.
Pe parcursul a 5 zile consecutive profesori de limba engleză și profesori de specialitate din școlile participante au implicat elevii participanți într-o serie de activități de învățare/predare/formare care s-au derulat în limba engleză cu scopul promovării învățării integrate a conținuturilor la disciplinele de specialitate din domeniile turism și gastronomie și a limbii engleze.
Obiectivele derivate ale acestor activități au fost dezvoltarea vocabularului elevilor prin înțelegerea conținuturilor de specialitate prezentate în limba engleză, exersarea deprinderilor de documentare, business communication.
Activitățile s-au derulat în săli multimedia, în laboratoarele de gastronomie și cabinetele de turism din școala gazdă și au fost: căutarea de informații legate de câteva teme: caracteristicile și tipologia hotelului boutique și a green hotel, istoria marilor hoteluri, restaurante celebre în lume (web quests); organizarea elevilor pe grupe și culegerea de informații despre un hotel boutique și un green hotel (amplasare, categorie de clasificare, facilități, dotări, amenajarea interioară a camerelor, tarife practicate); realizarea unei prezentări de tip slide show care susține avantajele hotelului în scopul convingerii unui client potențial; identificarea a 3 preparate specifice fiecărei țări participante și prezentarea lor (istoric, ingrediente, proces tehnologic – prelucrare primară și termică, valoare nutritivă, valoare calorică) cu scopul promovării tradițiilor culinare ale fiecărei țări; exersarea abilităților de informare și comunicare în scopul promovării turistice a zonei de proveniență (obiective turistice naturale și antropice); Cooking session: obținerea, prezentarea și servirea sortimentelor de paste și pizza.
Rezultatele obținute au fost: un video promoțional care ilustrează utilizarea CLIL la orele de turism și gastronomie, 5 scenarii complete CLIL cu instrucțiuni și material de lucru, o colecție online de materiale și link-uri către site-ul proiectului : http://english4hospitality.esy.es, dezvoltarea competențelor cadrelor didactice în ceea ce privește pedagogia CLIL prin participarea la discuții pe tema aplicării CLIL la orele de curs, efectuarea de analize comparative privind metodologia CLIL, adecvarea instruirii la nevoile de formare prin trecerea de la programele centrate pe conținuturi la cele focalizate pe situații de învățare, crearea unui mediu deschis pentru învățare formală, nonformală și informală. Elevii au învățat să lucreze și să comunice în limba engleză în situații reale de viață, într-un mediu intercultural, conștientizând importanța utilizării unei limbi străine pe piața europeană a muncii.
Concluzia noastră a fost: gazdele și-au arătat permanent respectul deosebit față de tradițiile și cultura națională ale Italiei, iar vizitele turistice au arătat ceea ce mulți dintre noi știm: că Italia știe să-și respecte oaspeții și să-și prezinte frumusețile.
Întâlnirea a fost un real prilej de formare profesională, culturală, schimb de experiență și exersare a competențelor lingvistice pentru elevii și cadrele didactice participante.
Coordonator proiect,
prof. Florentina Sfichi
Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava



Recomandări

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a primit Premiul „Regal Literar”, pentru volumul „Minunile – revelații ale Sfintei Treimi”