Filatelie

Emisiunea de mărci poștale „Aviație, Aniversări; De la Coandă la F-16”



Emisiunea de mărci poștale „Aviație, Aniversări; De la Coandă la F-16”
Emisiunea de mărci poștale „Aviație, Aniversări; De la Coandă la F-16”

Romfilatelia a pus în circulație filatelică, începând cu data de 7 octombrie a.c., o emisiune de mărci poștale cu titlul sugestiv „Aviație, Aniversări; De la Coandă la F-16”.
Armata română a fost printre primele din lume care a deținut avioane
Emisiunea, alcătuită din trei valori (două timbre și o coliță dantelată), este ilustrată cu efigia lui Henri Coandă, părintele avionului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele, de la nașterea căruia s-au împlinit anul acesta 130 de ani.
Armata română a fost printre primele din lume care a deținut avioane. În anii 1910-1911, aviația a fost experimentată cu ocazia unor exerciții militare de amploare, iar la 1 aprilie 1912 s-a înființat Școala militară de zbor de la Cotroceni, prima structură de acest gen din armata noastră.
La scurtă vreme de la intrarea României în Primul Război Mondial s-a înființat prima escadrilă de vânătoare română, eveniment de la care s-au împlinit 100 de ani în 2016.
În perioada interbelică, s-a afirmat o nouă generație de aviatori de elită, adevărați virtuoși ai manșei, iar în cel de-al Doilea Război Mondial, vânătorii aerieni români au înfruntat cele mai puternice aviații ale lumii: sovietică, nord-americană, engleză și germană.
După cel de-al Doilea Război Mondial, avioanele clasice de vânătoare au fost înlocuite cu avioane cu reacție
După cel de-al Doilea Război Mondial, avioanele clasice de vânătoare au fost înlocuite, treptat, de avioane cu reacție.
În urmă cu 65 de ani, la 26 iunie 1951, pe aerodromul Ianca, maiorul Aurel Răican a devenit primul român care a decolat la bordul unui avion reactiv de luptă.
În 1951-1952 au intrat în înzestrarea aviației militare avioanele subsonice cu reacție (Yak-23 și MiG-15), iar la jumătatea anilor ’50 au apărut primele avioane cu radiolocator de bord. În anii 1958-1962 au intrat în înzestrarea aviației militare avioanele supersonice (MiG-19 și MiG-21).
Ulterior, în ultimul deceniu de comunism, au mai sosit din import aparate de tip MiG-23 și MiG-29.
Trebuie menționat și faptul că în înzestrarea aviației militare au intrat și aeronave produse în țară.
IAR-93 este un bimotor reactiv subsonic, creat pentru misiuni de vânătoare-bombardament, realizat în cooperare cu fosta Iugoslavie. Acest aparat s-a aflat în înzestrarea aviației militare române până în 1998.
IAR-99 este un monomotor reactiv subsonic, pentru școală și antrenament avansat. A fost realizat integral în România.
Tirajul total al emisiunii filatelice este de 28.660 de timbre
În prezent, aviația militară română intră într-o etapă nouă, odată cu înzestrarea cu aparate F-16, un avion supersonic multirol (proiectat pentru combaterea țintelor aeriene, sprijinirea trupelor terestre și cercetare aeriană). Echipat cu sisteme foarte avansate de armament, a fost construit în peste 4.500 de exemplare și se află în serviciul a 26 de state.
Tirajul total al emisiunii filatelice „Aviație, Aniversări; De la Coandă la F-16” este de 28.660 de timbre. Au fost realizate și 210 plicuri „prima zi” (FDC), echipate cu timbrele emisiunii.



Recomandări