Elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc au acceptat provocarea de a participa la cea de-a treia ediție a First Tech Challenge, cea mai mare competiție de robotică și tehnologie din România.
Echipajul câmpulungean, numit sugestiv „Șteftech”, a parcurs procesul de înscriere și a aplicat pentru un grant în valoare de 5.000 de euro, pe care l-a și obținut. Mentorii celor 15 elevi curajoși sunt profesorii Florin Mariuc și Marius Măgurean.
Adolescenții militari câmpulungeni au fost instruiți de reprezentantul asociației „Nație prin Educație” în ceea ce privește sarcinile de lucru și deprinderile necesare participării la această competiție. În cadrul instructajului s-au familiarizat cu imprimanta 3D, cu cele două kituri de robotică și piesele necesare pentru construirea unui robot.
”Pasiunea ștefaniștilor a apărut odată cu proiectul, ei au învățat cum să lucreze în echipă și să rezolve diferite probleme în mod creativ. Conceptul proiectului First Tech Challenge presupune, de asemenea, spirit de inițiativă și abilități anteprenoriale, pe care cei 15 elevi le exersează în fiecare zi, după orele de curs. Până la sfârșitul lunii ianuarie, când va avea loc Campionatul Regional la Iași, participanții trebuie să construiască și să programeze un robot care execută comenzi de finețe. Acest lucru reprezintă cu adevărat o provocare pentru adolescenții pasionați de științele exacte, deoarece trebuie să construiască robotul, inclusiv cu piese concepute de ei”, transmit reprezentanții școlii.
Elevul caporal Marius Mariș a mărturisit că dorința de a învăța lucruri noi l-a determinat să se înscrie în echipa de robotică a colegiului.
Tot el a menționat: „Ne dorim să folosim învățătura dobândită într-un mod care să ne facă să ne simțim bine, să cunoaștem oameni noi și, bineînțeles, să obținem un loc cât mai bun în clasamentul final”.
Elevul caporal Rebeca Dănilă este singura fată din echipa „Șteftech” care se ocupă de programare și asamblare. Rebeca a afirmat: „De mică mi-a plăcut să construiesc și eram atrasă de tot ce repara tata. Când am intrat la Colegiul Național Militar «Ștefan cel Mare» am conștientizat că sunt pasionată de disciplina informatică. Îmi place faptul că în fiecare zi învățăm ceva nou. Noi reprezentăm un prim pas pentru colegiu în această competiție. Generațiile viitoare se vor bucura de echipamentul și informațiile dobândite de noi”.
”Mai importantă decât competiția este munca depusă pentru a concepe și programa robotul. Adolescenții militari realizează acest efort pentru că sunt dornici să pășească pe drumul plin de provocări al roboticii”, au mai menționat reprezentanții colegiului.



