Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce



Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce

Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din municipiul Fălticeni a găzduit, cu doar câteva zile în urmă, a doua întâlnire transnațională din cadrul Proiectului intitulat: Let’s Eat Sweet & Let ‘s Talk Sweet: Traditional Balkan Desserts, from Past to Future (Să mâncăm dulciuri și să vorbim dulce: deserturile tradiționale balcanice de la trecut la viitor). Este vorba despre un parteneriat pentru cooperare KA210, domeniul VET- Formare profesională, cu o durată de 18 luni, coordonat de organizația Mesleki̇ ve Tekni̇k Anadolu Li̇sesi̇ din Ankara, Turcia și care are ca parteneri instituțiile: 2 ERGASTIRIAKO KENTRO din Pireu, Grecia, Srednja škola Ban Josip Jelačić din Zapresic, Croația și Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, din Fălticeni, România.

În cadrul acestei întâlniri, partenerii au avut ocazia să viziteze colegiul, una dintre cele mai moderne unități școlare liceale din municipiu, și au luat parte și la o serie de activități pregătite de profesorii implicați în proiect împreună cu colegii și elevii lor.

De asemenea, vineri, 28 noiembrie, în cea de a doua zi a întâlnirii de proiect, întreaga echipă a participat la o activitate intitulată Aplicarea metodelor de evaluare a comportamentului alimentar în context intercultural – Deserturi balcanice, pregătită la Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” , Suceava, de către asistent universitar doctor Oana Atomei, care, de altfel, este și profesor la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”. Activitatea s-a desfășurat în cadrul lucrărilor practice ale disciplinei Evaluare nutrițională și a fost gândită și cu ocazia acestei întâlniri de proiect. Deși Facultatea de Medicină și Științe Biologice nu este partener direct în proiect, activitatea a reprezentat o oportunitate de învățare interculturală, în care studenții au aplicat metode de evaluare nutrițională într-un context practic. Împreună cu oaspeții lor, studenții au descoperit deserturi tradiționale balcanice, dar nu doar din perspectiva gustului, ci și din punct de vedere nutrițional și cultural. Studenta Rebeca Ureche a fost coordonatoarea activității colegilor săi pe parcursul întâlnirii de la Universitate: Elena Apăvăloae a avut o scurtă prezentare despre deserturile balcanice, Paula Damian a prezentat deserturile tradiționale românești: cozonacul și turta dulce, care în Croația se numește Medenjaci, Denis Stafie a fost cel care a prezentat deserturile grecești Kourabiedes și Melomakarona, iar Olivia Dragomir a prezentat deserturile turcești Halva cu susan și cacao și Lokum (rahat turcesc). Colega lor, Aurica Ichim, a coordonat partea de analiză nutrițională. Astfel, în timp ce participanții completau chestionarul privind percepția gustului, a texturii și impresia generală de „sănătos”, studenții au cântărit și estimat valorile nutriționale ale deserturilor, folosind balanța digitală nutrițională Beurer. La final, studenta Emilia Ursulică a colectat toate datele într-un tabel digital, după care a comparat percepțiile oaspeților cu valorile nutriționale reale. Deoarece fiecare participant a gustat câte o porție din fiecare desert aportul energetic total oferit de dulciurile din coșuleț a putut fi calculate cu foarte mare acuratețe

Chiar dacă porțiile au fost mici, totalul a fost destul de ridicat — aproape cât o masă completă, fapt ce a evidențiat cât de repede se pot acumula caloriile atunci când consumăm dulciuri, chiar și în cantități mici, conducând la concluzia: moderația este esențială, iar deserturile tradiționale pot face în continuare parte dintr-o dietă echilibrată.

Extrem de interesantă, activitatea desfășurată împreună cu reprezentanții Facultății de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”, Suceava a fost un real succes, oaspeții din cele trei țări, precum și partenerii lor de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” simțindu-se foarte bine în mediul academic. Aceasta cu atât mai mult cu cât „activitatea ne-a arătat cum dulciurile pot uni culturi diferite”, așa după cum a afirmat asist. univ. dr. Oana Atomei.

De altfel, proiectul Let’s Eat Sweet & Let ‘s Talk Sweet: Traditional Balkan Desserts, from Past to Future își propune să cerceteze deserturile tradiționale balcanice și să le transmită tinerei generații, dar și să dezvolte o rețea în care elevii și profesorii școlilor partenere să poată interacționa și învăța unii de la alții. Ei au astfel ocazia să dobândească noi cunoștințe, să pună în aplicare diferite rețete tradiționale de deserturi și să le transfere instituțiilor partenere, propunând un mediu de învățare de succes pentru toți actorii implicați.

Ca rezultate ale învățării, se va elabora o carte de bucate cu deserturi tradiționale balcanice, precum și un film cu tutoriale de rețete de deserturi tradiționale balcanice, ceea ce va permite schimbarea percepției negative a elevilor pentru lecțiile despre deserturi. De asemenea, profesorii vor fi ajutați să învețe noi rețete de deserturi tradiționale balcanice pentru lecțiile de profil ceea ce va determina creșterea oportunităților de angajare ale absolvenților de formare profesională inițială (liceu tehnologic), dezvoltând și dialogul intercultural între țările balcanice.

Acest demers, care face parte din prioritatea orizontală „Mediu și schimbări climatice”, își propune să susțină conștientizarea problemelor legate de schimbările ce intervin asupra mediului înconjurător și al climei, precum și dezvoltarea competențelor ecologice. Răspunde, de asemenea, priorității suplimentare „Adaptarea educației și formării profesionale inițiale la nevoile pieței muncii”, deoarece sprijină furnizorii VET în adaptarea propriei oferte de formare la tranziția verde. Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni se află la al doilea proiect de partneriat pentru colaborare din sectorul de activitate formare profesională VET.


Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce
Elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și partenerii lor din Turcia, Grecia și Croația au învățat să mănânce dulciuri și să vorbească dulce


Recomandări

La Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, Ziua Bucovinei a fost marcată printr-o amplă activitate

La Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, din Fălticeni Ziua Bucovinei a fost marcată printr-o amplă activitate
La Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, din Fălticeni Ziua Bucovinei a fost marcată printr-o amplă activitate

Seară de neuitat la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” – „Metamorphosis”, o temă a transformării și creativității

Seară de neuitat la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” – „Metamorphosis”, o temă a transformării și creativității
Seară de neuitat la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” – „Metamorphosis”, o temă a transformării și creativității

Elevii și profesorii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” continuă pregătirea profesională în cadrul Acreditării Erasmus+ VET

Elevii și profesorii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” continuă pregătirea profesională în cadrul Acreditării Erasmus+ VET
Elevii și profesorii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” continuă pregătirea profesională în cadrul Acreditării Erasmus+ VET

Programul Erasmus+ stimulează comunicarea și interacțiunea dintre elevi, la Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni