Elevii Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni pledează pentru o alimentație sănătoasă. Tinerii s-au înscris la un proiect național, la care participă 20 de școli din țară. 145 de elevi ai liceului din Liteni, coordonați de profesoarele Cristina Dumitraș și Elena Mancaș, au realizat, în cadrul ediției a III-a a proiectului educațional „Nouă ne pasă! Implică-te și tu! Pledoarie pentru ecologie și științe”, un Top 5 alimente nesănătoase și Top 5 alimente sănătoase.
Elevii Nicoleta Apetrăchioaie, Maria-Iuliana Cazacu, Adriana Dascălu, Bianca Mihaela Ilie, din clasa a X-a C, și Ioan Daniel Ananii și Sabina Botîrcă, din clasa a X-a D, au spus că prin acest demers al lor vor să-i determine pe pofticioși să se gândească mai mult la sănătate, înainte de a-și alege hrana. Sfatul lor este să consumăm cât mai multe legume și fructe proaspete, neprocesate.
Un semnal de alarmă
Pe primele cinci locuri, în topul celor mai nesănătoase alimente, în opinia liceenilor, se află carnea procesată, chipsurile, alimentele și băuturile dietetice, făina albă procesată și zahărul rafinat. Eleva Maria-Iuliana Cazacu a explicat că „expresia «orice este o sursă de cancer» a devenit o hiperbolă la modă și una pe care mulți oameni o folosesc ca scuză retorică pentru propriul stil de viață nesănătos și cu risc de cancer ridicat. Cred că fiecare dintre noi am auzit oameni din jurul nostru afirmând: «Păi și ce mai mâncăm, toate sunt periculoase» sau «O viață am, măcar să o trăiesc». Adevărul, însă, pe care cu toții începem să îl înțelegem din ce în ce mai bine, este că pentru multe dintre alimentele pe care le consumăm s-a demonstrat științific că au un risc crescut de a declanșa cancer, unele din ele chiar în mod substanțial”.
Alimentația sănătoasă, o provocare
În proiectul educațional „Nouă ne pasă! Implică-te și tu! Pledoarie pentru ecologie și științe” sunt implicați elevi din 20 de școli din țară, care și-au dovedit cunoștințele, dibăcia și dragostea pentru mediul înconjurător, participând la toate etapele concursului din cadrul proiectului („Catastrofe care au schimbat lumea”, „Mărțișoare ecologice”, „Top 5 alimente sănătoase și nesănătoase” și „Ziua biodiversității în orașul tău”).
Proiectul îi provoacă pe elevi să alcătuiască diverse materiale de prezentare pe aceste teme și să concureze, iar cei mai buni să câștige. „Cu toții avem schimbări de dispoziții, iar alimentația sănătoasă ne poate fi de folos. Cei mai mulți dintre oameni în astfel de momente apelează la junk food, ceea ce nu doar că le înrăutățește starea de sănătate, dar are și efecte negative asupra stării lor de spirit. Însă ar trebui să știi că o alimentație sănătoasă este și un antidepresiv natural. Iată câteva alimente care întrunesc aceste calități: morcovul, ciocolata neagră, dovleacul, mierea de albine și peștele”, a explicat eleva Nicoleta Apetrăchioaie.