Eficiența dietelor este scrisă în genotip



Eficiența unei cure de slăbire ar putea fi o chestiune de moștenire genetică și nu ar ține neapărat de respectarea strictă a unei diete alimentare, cel puțin acesta este rezultatul unui studiu efectuat de cercetătorii americani. Aceștia susțin că unele femei sunt programate genetic să aibă succes în încercarea de a slăbi prin diverse metode, programe și diete, în schimb, altele întâmpină dificultăți în acest demers.
Descoperirile făcute în cadrul acestui studiu ar putea explica de ce unele persoane reușesc să slăbească adoptând dieta Atkins, bogată în grăsimi, în timp ce altele scapă mai repede de kilogramele în plus consumând alimente bogate în carbohidrați.
O echipă de cercetători de la Universitatea americană Stanford a tras această concluzie în urma unui experiment în cadrul căruia a luat mostre de ADN de la peste 100 de femei supraponderale care au încercat să slăbească adoptând diverse tipuri de dietă. Oamenii de știință au analizat ADN-ul femeilor, căutând în special cinci gene asociate cu felul în care organismul utilizează grăsimile și carbohidrații în cadrul metabolismului. S-a constatat că femeile care adoptaseră un regim alimentar care se potrivea cu genotipul lor (totalitatea proprietăților ereditare ale organismului) au reușit să slăbească în medie șase kilograme pe parcursul unui an, ceea ce a însemnat rezultate de trei ori mai bune decât ale celorlalte femei. Doamnele și domnișoarele care aleseseră dieta adaptată moștenirii lor genetice își reduseseră dimensiunile în medie cu cinci centimetri, adică dublu față de celelalte femei.
„Diferențele între rezultatele persoanelor care au urmat o dietă adaptată genotipului și rezultatele celor care nu au ținut seama de genotip sunt semnificative. Studiul nostru, bazat pe compatibilitatea dietei cu genotipul, este primul de acest gen realizat vreodată”, a precizat profesorul Christopher Gardner, conducătorul studiului. Acesta a mai spus că folosirea informațiilor genetice este importantă prin faptul că va contribui la rezolvarea problemei recurente a supraponderabilității și obezității, o chestiune care afectează societatea în mod negativ.