Echipe mixte formate din inspectori sanitar-veterinari din Constanța și din țară vor acționa în acest sezon în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2013, astfel încât o unitate să nu fie verificată de mai multe ori dacă nu se înregistrează probleme, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor vor acționa în acest sezon în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2013, care funcționează în perioada 1 iulie – 31 august, urmând ca toate controalele din această perioadă să fie realizate de o echipă mixtă formată dintr-un inspector din Constanța și dintr-unul detașat din țară.
Șeful Direcției Generale pentru Inspecție și Control din cadrul ANSVSA, Daniel Văduva, a declarat, luni, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că aceste controale realizate de echipele mixte vor avea drept scop ca o unitate să nu fie verificată de mai multe ori dacă nu se înregistrează probleme, cum se întâmpla în anii trecuți.
„Controlul va fi în echipe mixte deoarece colegii din județ știu prea bine zonele de risc, colegii din țară nu știu. Nu vrem să controlăm o unitate de 3-4 ori și să nu aibă probleme, vrem totul să fie în funcție de gradul de risc. Anul trecut se schimbau seriile la două săptămâni, venind alți colegi nu știau, atunci erau controale ale colegilor din țară și au fost cazuri când un agent economic a fost verificat de două, trei ori, iar altul nu a fost controlat deloc”, a spus Daniel Văduva.
La rândul său, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, Geronimo Brănescu, a menționat că lucrul în echipă, între inspectorii locali și cei din țară, va duce la eficientizarea activității.
„Medicul coordonator al circumscripției are o analiză de risc, știe agenții economici cu risc major și risc minor, asta e menirea lui, să eficientizeze actul de control, să nu mai meargă ca să bifeze aici am fost de patru ori, nu mai mergem, mergem de șapte ori dacă trebuie până îl așezăm pe linia normală”, a afirmat Geronimo Brănescu în aceeași conferință de presă.
Daniel Văduva a mai spus că în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2013 vor fi prezenți opt inspectori detașați din țară, care vor acționa în două serii de către trei săptămâni fiecare, ei urmând să lucreze împreună cu câte un inspector al DSVSA Constanța. De asemenea, acestora li se vor adăuga reprezentanți din cadrul Serviciului Inspecție și Control care vor interveni la sesizările consumatorilor.
Directorul Direcției Generale pentru Inspecție și Control a mai spus că sancțiunile pot merge de la 600 de lei la 50.000 de lei și închiderea unității, în funcție de problemele depistate.
Inspectorii care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2013 desfășoară activități de control în unități de producere, prelucrare, procesare, depozitare, transport, valorificare și comercializare a produselor alimentare.
Pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare, în perioada estivală, consumatorii sunt sfătuiți să achiziționeze și să consume produse alimentare numai din unități înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, acestea având obligația asigurării condițiilor conforme legal privind depozitarea, prelucrarea și comercializarea.
Consumatorii pot semnala situațiile care le pun în pericol sănătatea la dispeceratul Call Center.