Telenovela de prost gust privind licitația pentru atribuirea merelor pentru preșcolari și elevi în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete pare să se îndrepte spre final. După săptămâni interminabile, reprezentanții Consiliului Județean Suceava au atribuit contractul. Câștigător a fost desemnat PFA Amariei Petru, în detrimentul asocierii conduse de SC Parisienne a la Vys SRL Fântâna Mare, firmă aparținând afaceristului Vasile Savu.
Chiar și așa, merele nu vor ajunge în școli în următoarele două săptămâni, semnarea contractului fiind programată pentru data de 16 martie. Este posibil ca acest contract să nu fie semnat nici atunci, asta dacă licitația va fi contestată la Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor.
La cea de a doua procedură de licitație finalizată luni, 2 martie, după ce fusese reluată ca urmare a unei decizii a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, au participat aceiași ofertanți ca în noiembrie-decembrie 2014. PFA Amariei Petru s-a oferit să livreze mere la prețul de 2,5 lei/kg, în timp ce oferta asocierii conduse de Parisienne a la Vys a fost de 1,8 lei/kg, ambele prețuri fără TVA. Licitația plecase de la suma de 2,9 lei/kg de mere, fără TVA, sumă de altfel cu care s-a făcut atribuirea contractului în luna decembrie către firma de casă a Consiliului Județean Suceava, Parisienne a la Vys, controlată de Vasile Savu, un abonat al contractelor din bani publici.
Deoarece asocierea condusă de Parisienne a la Vys a coborât la 62% din valoarea de plecare a prețului licitației, potrivit OUG 34/2006 avea obligația să vină și cu o justificare. Explicațiile oferite se pare că nu au fost suficient de pertinente, astfel încât contractul a fost atribuit celor de la PFA Amariei Petru.
Valoarea contractului, diminuată sensibil
În condițiile în care contractul pentru livrarea de mere în școli se va semna, valoarea acestuia va fi mult diminuată față de momentul inițial. Și asta pentru că numărul zilelor în care merele se distribuie în școli este deja cu mult sub numărul zilelor indicate de reprezentanții Comunității Europene. Valoarea inițială a contractului era de 1,72 de milioane de lei (400.000 de euro), iar merele trebuie să ajungă la 85.000 de elevi și preșcolari din tot județul. Pentru că numărul zilelor în care elevii vor primi mere a scăzut, valoare contractului de va diminua proporțional.
Asocierea condusă de Parisienne a la Vys a fost declarată câștigătoare în data de 18 decembrie 2014, iar pe 15 decembrie 2014, între firma controlată de Vasile Savu și Consiliul Județean Suceava a fost încheiat contractul de sponsorizare înregistrat sub numărul 27.748, exact în perioada de evaluare a ofertelor.
Potrivit caietului de sarcini, până pe data de 13 noiembrie 2014 trebuia depusă printre alte documente și garanția de participare din partea ofertanților. Aceasta era în valoare de 34.540 de lei și trebuia să fie la dosar în momentul deschiderii ofertelor, adică pe 13 noiembrie 2014
Din partea asocierii coordonate de Parisienne a la Vys, firmă controlată de Vasile Savu, polița de asigurare își începea valabilitatea din data de 14 noiembrie, cu alte cuvinte, cu o zi mai devreme nu avea nici o valoare.
Reprezentanții Consiliului Județean Suceava au considerat însă că totul este în regulă, iar procedurile de atribuire a contractului au continuat.
Licitația și-a continuat cursul, iar în mod surprinzător, pe data de 5 decembrie 2014 Consiliul Județean Suceava a dispus prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor până pe 30 aprilie 2015, fără să motiveze în vreun fel această decizie. Cu toate acestea, la numai o săptămână, pe data de 12 decembrie 2014, Consiliul Județean Suceava a publicat pe SEAP anunțul privind organizarea etapei de licitație electronică în perioada 17 decembrie 2014, ora 14.00 – 18 decembrie 2014, ora 14.00.
Petru Amariei nu a fost înștiințat nici un moment că oferta sa a fost respinsă, acesta aflând acest aspect abia după încheierea licitației electronice prin care contractul a fost atribuit asocierii cu liderul SC Parisienne a la Vys.
Amariei a contestat licitația la CNSC, iar aici a avut câștig de cauză, procedurile de atribuire a contractului fiind reluate încă din ianuarie 2015.
În sfârșit
După lupte seculare care au durat câteva săptămâni interminabile a fost atribuit contractul pentru merele din școli
