Fălticeni

După aproape 40 de ani de la inaugurare, stadionul „Nada Florilor” are șanse să găzduiască din nou competiții sportive



Stadionul ”Nada Florilor” la ultimele meciuri
Stadionul ”Nada Florilor” la ultimele meciuri

Puțini sunt cei care își mai amintesc de vremurile de glorie ale fotbalului fălticenean, de meciurile de pe stadionul „Nada Florilor”, de spectacolele de pe acest stadion, fie că este vorba de cele de pe 1 mai sau 23 august, sau de cele ale Cenaclului Flacăra, când tribuna era plină, om lângă om, și pe margine stăteau ale sute de oameni.
Stadionul „Nada Florilor” a fost inaugurat în anul 1982, cu un meci organizat între echipa locală și lotul național condus de Mircea Lucescu, care se afla în acele zile în cantonament la Câmpulung Moldovenesc.
Stadionul avea o capacitate de 10.000 de locuri și o clădire prevăzută cu bucătărie, sală de mese, vestiare, camere de odihnă, magazii etc.
Realizarea stadionului și a altor obiective de agrement, social-culturale sau sportive din urbea de pe Șomuz s-a făcut, pe de o parte, cu banii primiți de la stat, iar pe de altă parte, prin prestație benevolă, patriotică, a cetățenilor orașului. La început s-a numit Stadionul „Chimia”, pentru că cei mai mulți fălticeneni care au prestat muncă patriotică la construcția stadionului lucrau la Întreprinderea Chimică. La fel și numele echipei devine din Foresta Fălticeni – Chimia Fălticeni, pentru că cea mai mare parte a jucătorilor erau angajați la al doilea producător național de polimetacrilat de metil, singura fabrică de hublouri pentru avioane din Europa de Est și producătorul detergentului Ra.
Pe celălalt stadion din Fălticeni, Stadionul „Filaturii” sau Stadionul sportiv pentru tineret, care se află pe strada Maior Ioan, inaugurat în 1961, juca echipa de fotbal a Filaturii Fălticeni, o echipă mai modestă ca performanțe, dar o pepinieră de jucători pentru divizionara B, Chimia.
Stadionul „Chimia”, unul dintre cele mai animate locuri în zilele de sâmbătă
Cu noul nume, Chimia Fălticeni, și cu un stadion nou, printre cele mai moderne pentru acele vremuri, echipa revine în anul 1983 în Divizia B, terminând sezonul pe locul 8 în prima serie. Din următorul sezon la cârma echipei vine ca antrenor pe Ioan Buzoianu, care după două sezoane ajunge din nou cu Chimia în „C”. Evenimentele din 1989 găsesc echipa în Divizia B, unde joacă patru sezoane și revine la vechea denumire, Foresta, la fel și stadionul din „Chimia” ajunge „Foresta”. Dar vremurile bune și sigure pentru fotbalul fălticenean se apropiau de sfârșit odată cu dispariția întreprinderilor socialiste care susțineau cele două echipe de fotbal ale orașului. Foresta ajunge în „C”, dar în 1994, un om de afaceri a investit în echipa de fotbal de aici, stadionul devenind cel mai animat loc din oraș în zilele în care echipa avea meciuri acasă.
În 1997, echipa Foresta Fălticeni era deja cea mai bună divizionară B, a fuzionat cu echipa de la Suceava, devenind NC Foresta Suceava, titulatură sub care a jucat în divizia A. Cea mai mare performanță a echipei a fost meciul cu Dinamo, din toamna anului 2000, când echipa condusă de pe banca tehnică de Marin Barbu a revenit din minutul 60, de la 4-0, și i-a învins pe dinamoviști cu 5-4, meci care i-a făcut celebri pe sportivii din Fălticeni. Cea mai mare performanță pentru jucătorii din urbea de pe Șomuz a fost în Cupa României, în sezonul 1966-1967, când în Divizia C Foresta Fălticeni ajunge până în finală, pierzând împotriva echipei Steaua.
10 ani, zero lei pentru fotbalul local
Din anul 2001 începe declinul, Eugen Huțu, cel care adusese echipa fălticenenilor în primul eșalon, nu mai găsește în autoritățile județene și locale sprijinul necesar, Foresta se prăbușește, revine pe fostul stadion „Foresta”, „botezat” de autorități stadionul „Nada Florilor”, pentru ultimele partide din istoria sa, pentru că echipa nu a mai început ediția 2003-2004, fiind exclusă din campionat. Din acest moment numele Forestei dispare din toate competițiile fotbalistice ale României. La fel și fotbalul fălticenean, rămâne doar la stadiul echipelor de copii, iar stadionul este dat uitării.
Primarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, ne-a spus: „10 ani, până în 2012, în Fălticeni s-au alocat pentru sport 0 lei. Sunt 9 ani de când creștem copiii pe care îi avem acum și care sunt convins că în următorii ani vor da roade. Activitatea sportivă la Fălticeni a lipsit cu desăvârșire în ceea ce privește fotbalul din 2002, 2003, prin urmare la nivel de copii și juniori nu am avut echipe la timpul respectiv. Am început de la zero alături de colegii mei profesori de educație fizică, în 2013 am înființat echipe de copii de 5 ani, de 6 ani și așa mai departe. Asta este din păcate, ne dorim continuitate și rezultate pe viitor și, așa cum am mai spus, în viitor vom culege roadele, vom avea jucători de calitate născuți, crescuți în Fălticeni care să evolueze atât la echipa noastră, cât și la echipe mari din campionatul Românei și nu numai”.
Un stadion modern a ajuns o ruină
Odată cu dispariția echipei Foresta din competițiile fotbalistice, baza sportivă a ajuns o ruină, noua echipă, Șomuz Fălticeni, înființată în anul 2010, jucând pe stadionul din strada Maior Ioan, stadion care poartă numele fostului mare jucător al formației Rapid București, Constantin Jamaischi.
La stadionul „Nada Florilor” fac pregătire cadrele din MAI, pentru probele anuale de atestare a condiției fizice sau concursuri profesionale și tot aici se desfășoară probele sportive pentru examenele pentru Școala de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni. Ori de câte ori este nevoie aici aterizează elicopterele SMURD sau MAI pentru a prelua câte un pacient în stare gravă și care necesită transfer într-o clinică din Iași sau București, iar anual, cu excepția anului 2020, când pandemia a impus anumite restricții, aici se desfășoară în luna iulie bâlciul anual.
Din cauza alunecărilor de teren din zona stadionului „Nada Florilor”, extremitățile tribunei au început să se prăbușească, iar competițiile sportive, dacă ar fi organizate aici, nu ar putea să găzduiască spectatori. Nici suprafața de joc nu este în cele mai bune condiții tot din cauza alunecărilor de teren, partea estică a stadionului prezentând denivelări.
Investițiile depășesc posibilitățile bugetului local, dar se caută surse de finanțare externe
Stadionul se află în administrarea primăriei, iar conducerea instituției spune că deja s-au făcut primele demersuri pentru renovarea bazei sportive care, din 1982, nu a fost niciodată modernizată.
„Deocamdată jucăm pe terenul de la Stadionul «Constantin Jamaischi», în care primăria a investit destul de mult, este un stadion modern, cu tribune acoperite, vestiare modernizate, pistă de atletism de nivel internațional. Din păcate la nivel național și chiar european nu sunt axe de finanțare pentru refacerea bazelor sportive, dar am înțeles că în exercițiul financiar 2021-2027 și aceste structuri vor fi eligibile.
La momentul la care discutăm acum, pentru grupul de vestiare, microhotelul de la stadionul «Nada Florilor», fost «Chimia», Primăria deja a depus în urmă cu două săptămâni, prin Administrația Fondului de Mediu, un proiect în valoare de 3 milioane de lei, cu finanțare externă, la care contribuția noastră este de doar 2%. Este un început pentru refacerea stadionului Chimia. Acolo am avut o problemă mare cu alunecările de teren, alunecare care s-a rezolvat indirect, în sensul că odată cu construirea Bazei de agrement «Nada Florilor», ceea ce a însemnat ape subterane, pluviale și nu numai au fost captate și drenate astfel încât nu mai constituie un pericol pentru deplasarea terenului. Începem cu vestiarele și ne propunem ca pe viitor, prin sursele de finanțare identificate la nivel extern, pentru că vorbim de investiții care depășesc bugetul local al municipiului nostru, să începem încet, încet reabilitarea terenului de joc, a pistei de alergare și a tribunelor. Este un stadion reprezentativ pentru noi și ne dorim ca în cel mai scurt timp să avem două stadioane pe care să le putem folosi în activitatea competițională, și aici nu mă refer doar la fotbal, ci la toate ramurile sportive care au nevoie de baze de calitate și adaptate la cerințele zilelor în care trăim”, ne-a spus primarul Cătălin Coman.
Vestiarele și spațiile de cazare vor fi reabilitate și transformate în cămin pentru elevii sportivi
În vederea accesării unei finanțări prin programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în cădirile publice cu destinație de unități de învățământ, în luna februarie, Consiliul Local Fălticeni a aprobat darea în administrarea Colegiului Național „Nicu Gane” a imobilului proprietate publica a Municipiului Fălticeni care adăpostea vestiarele, birourile și spațiile de cazare ale stadionului pentru transformarea acestora în cămin pentru elevii sportivi legitimați la CSS „Nicu Gane”.
„Având în vedere că există oportunitatea finanțării prin Fondul de Mediu a unei investiții privind reabilitarea termică a acestei clădiri, împreună cu conducerea Colegiului «Nicu Gane» am găsit o destinație didactică acestei clădiri, având în vedere că acolo se pregătesc copii de la Clubul Sportiv Școlar și o parte din cei care fac orele de educație fizică în baza sportivă «Nada Florilor». Destinația va fi cămin internat pentru elevi având în vedere că în internatul de la Colegiul «Nicu Gane» sunt și acum cazați juniorii II din lotul național de canotaj al României.
Clădirea de la stadion este o locație optimă pentru a fi cazați elevii de la CSS «Nicu Gane», dar prima dată se impune modernizarea și reabilitarea termică a clădirii. Când spun reabilitare termică mă refer la tot, acoperiș, instalație termică, inclusiv centrală termică modernă, instalație electrică, instalație de apă și canalizare, geamuri și uși interioare și exterioare, termosistem exterior și tot ceea ce presupune o clădire civilizată, dotată și eficientă energetic. Ea va avea destinația de cămin pentru sportivii legitimați la Clubul Sportiv Școlar «Nicu Gane». Vorbim doar de sportul școlar, nu vorbim și de alte categorii de sporturi, pentru că destinația va fi doar pentru scop didactic”, a declarat primarul Cătălin Coman.


După aproape 40 de ani de la inaugurare, stadionul „Nada Florilor” are șanse să găzduiască din nou competiții sportive
După aproape 40 de ani de la inaugurare, stadionul „Nada Florilor” are șanse să găzduiască din nou competiții sportive
Stadionul în anul 2010
Stadionul în anul 2010
După aproape 40 de ani de la inaugurare, stadionul „Nada Florilor” are șanse să găzduiască din nou competiții sportive
După aproape 40 de ani de la inaugurare, stadionul „Nada Florilor” are șanse să găzduiască din nou competiții sportive
După aproape 40 de ani de la inaugurare, stadionul „Nada Florilor” are șanse să găzduiască din nou competiții sportive
După aproape 40 de ani de la inaugurare, stadionul „Nada Florilor” are șanse să găzduiască din nou competiții sportive
Stadionul în anul 2008
Stadionul în anul 2008
Ori de câte ori este nevoie, pe stadion aterizează elicopterele SMURD sau MAI
Ori de câte ori este nevoie, pe stadion aterizează elicopterele SMURD sau MAI
Bâlci pe stadion
Bâlci pe stadion
Primarul Cătălin Coman
Primarul Cătălin Coman
Vestiare și spații de cazare la stadion
Vestiare și spații de cazare la stadion
Începutul construcției Stadionului ”Nada Florilor”
Începutul construcției Stadionului ”Nada Florilor”
Turneu fotbal fete Armonia
Turneu fotbal fete Armonia
Stadionul ”Nada Florilor” la ultimele meciuri
Stadionul ”Nada Florilor” la ultimele meciuri


Recomandări

În Gura Humorului s-a inaugurat o nouă atracție turistică spectaculoasă, o sanie de vară cu un traseu de aproape 1,4 kilometri

În Gura Humorului s-a inaugurat o nouă atracție turistică spectaculoasă, o sanie de vară cu un traseu de aproape 1,4 kilometri
În Gura Humorului s-a inaugurat o nouă atracție turistică spectaculoasă, o sanie de vară cu un traseu de aproape 1,4 kilometri

Primăria Fălticeni a pregătit concerte, târguri, competiții sportive, spectacole de folclor și un spectaculos foc de artificii pentru „Zilele municipiului”

Primăria Fălticeni a pregătit concerte, târguri, competiții sportive, spectacole de folclor și un spectaculos foc de artificii pentru „Zilele municipiului”

Primăria Fălticeni a pregătit concerte, târguri, competiții sportive, spectacole de folclor și un spectaculos foc de artificii pentru „Zilele municipiului”
Primăria Fălticeni a pregătit concerte, târguri, competiții sportive, spectacole de folclor și un spectaculos foc de artificii pentru „Zilele municipiului”