Ajuns aproape de vârsta de 80 de ani, un militar în rezervă a fost unul dintre laureații Galei „Top 10 Suceveni”, ediția 2016, pentru implicarea sa neîncetată, de aproape un deceniu, pentru cinstirea memoriei unui militar mort în timpul unei misiuni de menținere a păcii în Irak, în 2007.
Sublocotenentul Ioan Grosaru a căzut la datorie, în teatrul de operații din Irak, în timp ce executa o misiune de patrulare, TAB-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. Ioan Grosaru a murit după ce a rămas ultimul în TAB, pentru a asigura evacuarea colegilor. În urma exploziei, unul dintre colegii lui Grosaru, tot militar român, a rămas orb, iar alții au fost răniți grav. Sublocotenentul Ioan Grosaru a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, ca însemn de război.
Felul în care arăta mormântul, imboldul care l-a făcut pe Davidel să se implice
Așa cum se întâmplă aproape de fiecare dată, eroii sunt uitați repede, iar de obicei, după trecerea anilor, membrii familiei sunt printre singurii care îi mai pomenesc. Lui Ioan Grosaru, însă, îi este adus un pios omagiu în fiecare an, în primul rând datorită lui Dumitru Davidel, un om care a simțit că numele eroului nu trebuie dat uitării.
„Am rămas foarte amărât că un băiat tânăr, care nu își crease încă o familie, și-a pierdut viața într-o misiune în exterior”, ne-a povestit cum a început totul Dumitru Davidel.
Ceea ce l-a făcut să se implice imediat și direct a fost felul în care arăta mormântul lui Ioan Grosaru, în localitatea natală, satul Păiseni, comuna Cornu Luncii.
„Mormântul era înconjurat cu sârmă ghimpată. Nu era decât o grămadă de pământ acoperită cu coroane”, a rememorat Davidel.
Dumitru Davidel, văzut ca un tată de surorile militarului erou
Amenajarea mormântului eroului a fost doar prima inițiativă extraordinară a lui Davidel. A urmat o casă memorială a lui Ioan Grosaru, în localitatea natală – Păiseni, în casa copilăriei militarului, o expoziție permanentă în școala din sat, cărți de poezii editate postum și activități de comemorare an de an, la care au participat zeci de persoane, localnici, rude, militari, elevi, oficialitățile locale și județene și nu numai.
Teodora Costache, sora eroului Ioan Grosaru, l-a descris extraordinar pe Dumitru Davidel: „Am pierdut un tată și îl chema Dumitru, iar domnul căruia pot să îi spun tată acum este Davidel Dumitru. El a fost exact ca un tată pentru noi, dacă nu era dânsul nu se făceau atâtea pentru Ion”.
Ziua tragică – 21 septembrie 2007
Ioan Grosaru provine dintr-o familie săracă, în total fiind șapte frați. O familie care a avut un destin tragic. Un frate mai mare a murit într-un accident, pe Aeroportul Otopeni, tot ca militar. În 2007, mama și surorile l-au pierdut și pe Ioan.
Teodora Costache a rememorat ziua tragică – 21 septembrie 2007: „Era pe la ora 10.00, iar noi ne pregăteam să mergem la scos cartofi. Deodată anunță la TV că un militar de 35 de ani a decedat în Irak. Întâi nu ne-am îngrijorat foarte tare, am zis că la câți militari sunt la 35 de ani nu o fi vorba chiar de Ion al nostru”.
Surorile și mama au primit vestea tragică peste câteva ore, în timp ce se aflau pe ogor, de la șeful de post.
Multe uși i s-au închis lui Davidel
Pentru ca mormântul să fie ca pentru un erou, Dumitru Davidel a făcut un proiect, a achiziționat materiale de construcție și a găsit o echipă de muncitori. A fost ajutat financiar de câțiva sponsori, de primarul din Cornu Luncii, Gheorghe Fron, de militari și de Asociația Cultul Eroilor, unde Davidel este vicepreședinte, și a adunat suma necesară, în jur de 32.000 de lei. Davidel a trăit și multe dezamăgiri atunci când a început să apeleze la diferite persoane, pentru a fi ajutat să termine amenajarea ansamblului funerar.
„După ce a murit Grosaru multe personalități mi-au spus să bat la ușa lor. Dar vedeți dumneavoastră, când am început să bat la uși, ușile nu prea s-au deschis și atunci am spus că nu mai am ce să aștept, la mine vârsta zboară și trebuia să fac ce mi-am propus”, a mărturisit maistrul militar principal în rezervă Dumitru Davidel.
Vitrină expozițională în școală și casă memorială pentru eroul poet
Școala din satul Păiseni poartă acum numele lui Ioan Grosaru. În interior, în mijlocul holului, a fost amenajată o vitrină care amintește de erou. Printre altele, aici se găsesc schije din TAB, aduse la Păiseni de colegii care au supraviețuit tragicului eveniment din septembrie 2007.
La Păiseni a fost deschisă Casa Memorială Ioan Grosaru. Ținuta militară, obiecte personale, fotografii care surprind misiunile în care a fost Grosaru, decorații, steaguri de luptă, toate se regăsesc în casa memorială.
Casa a fost inclusă pe lista obiectivelor de vizitat din județul Suceava, obiectivul fiind marcat de pe drumul județean care leagă Cornu Luncii de Mălini.
Eroul militar Ioan Grosaru a scris proză și poezii. Nici acestea nu au rămas uitate într-un sertar, tot datorită lui Davidel. Ioan Grosaru are cinci volume publicate, patru de poezie și unul de proză, majoritatea postum.
Tată și fiu, cetățeni de onoare ai comunei Cornu Luncii
Dumitru Davidel nu s-a rezumat doar la cinstirea memorii eroului Grosaru. A ținut să ofere mai mult. Specialist în construcții, a pus umărul la ridicarea unor monumente la bisericile din satele comunei Cornu Luncii, dar și la proiectarea și ridicarea altor monumente dedicate eroilor, în alte localități din județul Suceava.
În calitatea sa de vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Suceava, Dumitru Davidel are o activitate permanentă în comemorarea eroilor, în multe localități ale județului, și scrie de șase ani la revista „Plăieșii”, editată de asociație. Articolele sunt cu și despre eroi ai neamului. Fiul lui Dumitru Davidel, Daniel Davidel, este secretar de redacție al revistei „Plăieșii”. De altfel, Daniel Davidel s-a implicat foarte mult în acțiunile tatălui, iar pentru asta ambii au fost declarați cetățeni de onoare ai comunei Cornu Luncii.
Asociația Cultul Eroilor face eforturi ca memoria soldaților care au luptat pentru țară, dar și a celor care și-au pierdut viața în teatrele de operațiuni ale istoriei moderne să fie păstrată pentru generațiile viitoare. În acest sens, asociația încearcă restaurarea și păstrarea monumentelor, troițelor și plăcilor comemorative închinate eroilor neamului.