Dulciuri de post



Foto: FoodFolio
Foto: FoodFolio

Cornulețe de post
Ingrediente: 250 g margarina, 50 g zahăr, 3 linguri de rom, coajă de lămâie, 205 g făină, gem sau rahat pentru umplutură.
Preparare: Se freacă margarina cu zahărul până se face spumă. Se adaugă pe rând celelalte ingrediente, se frământă bine, astfel încât să se obțină un aluat potrivit de moale. Se întind foi, se taie triunghiuri. Se umplu cu rahat sau gem și se împăturesc în formă specifică. Se pun la copt la foc potrivit. După ce sunt scoase din cuptor, dar înainte să se răcească, sunt date cu zahăr pudră din belșug.
Cornulețe fragede
Ingrediente: 1 pachet margarină, 5 linguri apă, 1 lingură oțet, 10 g sare, făină cât cuprinde pentru a se obține o cocă bună de întins, gem sau rahat.
Preparare: Se face un aluat de consistenta medie, cu margarină, apă, făină, sare. Se împarte în părți egale (după ochi) și se umplu cu gem sau rahat. Se împăturesc și se coc la foc potrivit aproximativ 10 minute. (30 minute)
Plăcintă cu mere
Ingrediente: 1 pachet de foi de plăcintă, 1-1,5 kg de mere, zahăr (2 cești, merge și mai mult, după gust), 2- 3 linguri de ulei, scorțișoară, esență de rom, suc de la o lămâie, stafide, nuci, etc.
Preparare: Se curăță merele, se dau pe răzătoarea mare se amestecă cu sucul de lămâie și se călesc cu zahărul, uleiul, stafidele și nucile până se înmoaie bine. Se pun alternativ în tava unsă cu ulei – 2 foi/un strat de mere/ iar foi… etc. (eventual între foi și mere se poate pune puțin ulei) – ultimul strat trebuie să fie de foi.
Budincă de post cu mere
Căliți câteva mere cu scorțișoară și zahăr (bineînțeles că se pot adăuga stafide, nuci); fierbeți macaroane pe care le amestecați apoi cu puțin ulei și puneți un strat de macaroane, unul de mere și tot așa. La final dați-le la cuptor.
Deșert cu macaroane
Fierbeți o pungă de paste de post (fără ou). Turnați peste paste cam 100 g miere polifloră și 150 g nucă măcinată amestecate cu unul sau două plicuri de zahăr vanilat. În loc de miere, puteți folosi dulceața (marmelada de prune sau dulceața de piersici sunt cele mai potrivite).
O plăcintă cu mere de post
Ingrediente: o cană griș, o cană zahăr, 1 cană făină, un pachet margarină, 1,5 kg mere rase (merg și nerase, dacă nu aveți timp, doar tăiate bucățele), zahăr vanilat, scorțișoară.
Preparare: Se amestecă într-un vas grișul, făina și zahărul. Se unge tava, se tapetează cu făină și se presară o cană cu amestecul de mai sus. Deasupra se pune o jumătate din cantitatea de mere rase (în care s-a pus zahăr vanilat și scorțișoară) apoi o altă cană de griș, făină și zahăr, apoi restul de mere iar la urma ce a mai rămas din amestec. La sfârșit, deasupra, se pune margarina, tăiată cubulețe. Se dă la cuptor la foc potrivit și se lasă până se rumenește crustă de deasupra. Se taie bucăți și se presară cu zahăr pudră. Lăsată până a doua zi este mai gustoasă.
(sursa: www.emaramures.ro)



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)

Folosirea ingredientelor netradiționale și realizarea unor rețete pentru nevoi nutriționale speciale, inițiative premiate la FIA Food Fest 2024 la USV