Dulceața de trandafiri, un desert rafinat



Trandafirii nu sunt doar flori frumoase ce ne încântă privirea, ci pot constitui un ingredient special, care conferă un gust delicios și exotic mâncărurilor.
Aroma de trandafiri este distinctă, iar petalele au un gust pe măsura frumuseții lor, ele putând fi ingrediente de bază pentru sandvișuri, supe, sosuri, garnituri, înghețată, ceai și chiar vin. Cu toate acestea, trandafirii rămân faimoși în lumea gastronomiei pentru delicioasa dulceață care se prepară din petalele acestor flori.
Ingredientele necesare
Pentru o porție de dulceață de trandafiri aveți nevoie de 200 de grame de petale roz sau roșii de trandafiri comestibili, două cești de zahăr, patru căni și jumătate de apă și zeama de la două lămâi. Nu este nevoie să folosiți o singură culoare de trandafiri. Puteți combina două sau mai multe, dar e bine să țineți cont de faptul că nuanța petalelor influențează culoarea dulceței. Există anumite varietăți de trandafiri care sunt mai aromate și mai gustoase decât altele, iar pentru prepararea dulceței este recomandat să folosiți petale roșii sau roz.
Pregătirea petalelor
După ce le-ați adunat din grădină, spălați petalele și tăiați-le partea albă. Înainte de a le mânca sau folosi la gătit, trebuie să le spălați foarte bine pentru a elimina substanțele chimice cu care se poate să fi fost stropite florile. Un pas intermediar și opțional în prepararea dulceței de trandafir ar fi să țineți petalele în apă timp de trei zile. Puneți-le apoi într-un castron și presărați o parte din zahăr deasupra lor, având grijă ca acestea să fie acoperite uniform. Amestecați petalele cu zahărul, folosind mâinile și acoperiți castronul cu folie de plastic. Lăsați compoziția să se „odihnească” pe timpul nopții într-un loc răcoros, nici prea uscat, dar nici foarte umed, de exemplu în frigider.
Procesul de preparare a dulceței
Cât timp compoziția stă la rece, amestecați într-o cratiță restul de zahăr, apa și zeama de lămâie, la foc încet, până ce se omogenizează. În unele rețete se menționează că în această compoziție trebuie puși și sâmburii de lămâie, care vor ajuta dulceața să se îngroașe, în alte rețete, din contră, se recomandă eliminarea sâmburilor.
Încorporați petalele în această compoziție și lăsați-le să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute, până se îngroașă.
Dacă aveți un termometru special pentru dulceață, așteptați ca amestecul să ajungă la 105 grade Celsius. Dacă nu aveți un astfel de instrument, puteți verifica dacă dulceața este gata, punând o linguriță din ea pe o farfurie rece. Dacă își menține forma, înseamnă că procesul de preparare s-a încheiat. Dacă, în timpul fierberii, ați lăsat sâmburii de lămâie, acum ei trebuie scoși.
Turnați dulceața într-un borcan de sticlă încălzit în prealabil, apoi sigilați recipientul. Dacă nu intenționați să serviți dulceața imediat, folosiți trucuri de conservare obișnuite pentru a vă asigura că produsul nu se strică. Păstrați borcanul într-un loc răcoros.
Petalele se culeg dimineața
Cel mai bun moment pentru culegerea florilor de trandafiri este dimineața, după ce roua s-a uscat, dar înainte de sosirea razelor puternice ale soarelui. Prindeți întreaga floare, ținând vârfurile petalelor cu degetele, și trageți încet. Pentru a economisi timp, tăiați partea albă a petalelor chiar în momentul în care le culegeți.