Dreptul la vot sau Miorița fără speranță



Dreptul la vot ar trebui să includă obligația de a fi informat. Ca să poți lua o decizie corectă, orice acțiune ai vrea să începi, trebuie să știi despre ce este vorba, să fii educat și responsabil. Trebuie să ai viziune pe termen scurt, mediu și lung. O viziune de ansamblu asupra viitorului țării în care îți duci existența. Sunt convins că mulți dintre noi au toate aceste calități. Și voi, nu? Asta pe de o parte. Dar ce te faci după ce trec alegerile? Și încep reprezentanții să facă legi. Și abia când legile astea te afectează îți dai seama că ai votat fără să ai de fapt vreun cuvânt de spus în viața cetății.
Vreți un exemplu concludent? Vi-l dau. Acolo unde vă arde cel mai tare. La buzunar. Au început să vină scrisori cu imputații de la Casa de Asigurări de Sănătate. Mulți nu înțeleg de ce. Vă spun eu. Pentru că procentul de compensare al unor medicamente este 90 dacă veniturile realizate lunar din pensie sunt mai mici de 700 lei. Spiritul legii este să-i ajute pe cei nevoiași și bolnavi. Doar că normele sunt scrise, ca tot ce e în țara asta, pe genunchi. La repezeală. Fără a se ști situația reală. Să spunem că ai pensie de 400 lei. Dacă ai bani de înmormântare la bancă și încasezi dobândă, fie ea și de 3 lei pe lună, conform legii nu mai ai voie la procentul de 90. Repet, pentru anumite medicamente. Că, nah, ești om de afaceri. Te ”descurci”. Ăsta e spiritul legii? Așa se ajută nevoiașii bolnavi? Se pare că da. Unii nici nu au știut de asta și nu și-au informat medicii de familie. Au semnat o declarație cum că nu realizează venituri, altele decât pensia, fără ca măcar să știe care e situația lor reală din punct de vedere financiar. Mai țineți minte marea cuponiadă? Fiecare și-a ’băgat’ cuponul pe undeva. A uitat toată lumea de el. Dar poate că unii primesc dividende. De un ban pe an. E considerat venit. Pa compensare de 90 %. Și acum vine plata din urmă. Că, nah, ați fraudat statul. Ați mușcat mâna care v-a hrănit. Nu e vina caselor de asigurări. E vina voastră pentru că nu vă informați. Pentru că necunoașterea legii, așa proastă cum e ea, nu te exonerează de responsabilitate. Soluția? V-o spun eu. O bază de date corectă, o colaborare între CNAS și Fisc astfel încât eu să știu când vii la mine la consultație în ce categorie te situezi. Atenție, categorie, nu vreau să știu cât câștigi. Dar nah, cine să o facă? Că nu există ori bază legală ori interes. O lege care nu prevede situații particulare e o lege proastă. Pentru că o situație particulară înseamnă o viață de om. O fi mult? O fi puțin? Nu știu. Întrebați-i pe cei pe care i-ați învestit cu dreptul de a decide pentru voi. Aaa! Nu vă mai bagă în seamă, așa e? Mai gândiți-vă la astea și la multe altele când dați buzna la vot.
Vedeți cum totul pleacă de la educație? De la informare? De la viziune? De la responsabilitate? Vedeți de ce ar trebui ca o persoană să aibă anumite calități pentru a beneficia de drept la vot? Cu cât un om e mai ignorant, mai needucat, mai abrutizat de lipsuri sau vicii, cu atât e mai ușor de manipulat. Cu atât e mai ușor de prostit și de ignorat după. Uitați-vă cum urcă scările DNA-ului mulți din cei care ne promiteau bucăți de fericire și bunăstare. Și cum se descoperă furtul din bani publici. Banii ăia cu care s-ar fi putut construi spitale, școli, drumuri. Cu care s-ar fi ținut populația activă în țară, prin locuri de muncă. De acord, trebuie să răspundă în fața justiției hoții ăștia. Dar în fața noastră nu ar trebui să dea socoteală? În fața copiilor noștri. Să-i întrebe: de ce ne-ați alungat părinții din țară? Nu ne încălzește cu nimic că hoții înfundă pușcăria. Ar trebui judecați și pentru modul în care au distrus viitorul acestei țări. Prin nepăsare, incompetență, egoism, dispreț. Și mai ales prin faptul că ne-au făcut să nu mai avem încredere în nimeni. Nici măcar în noi înșine.



Recomandări

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan: „Blocarea investițiilor înseamnă griparea economiei”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan: „Blocarea investițiilor înseamnă griparea economiei”
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan: „Blocarea investițiilor înseamnă griparea economiei”