„Explică ce este ștampila pe ou”

Două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii



Specialiștii recomandă consumatorilor să citească ștampila de pe ouă și să cumpere numai ouă ștampilate cu 0 sau 1
Specialiștii recomandă consumatorilor să citească ștampila de pe ouă și să cumpere numai ouă ștampilate cu 0 sau 1

Două treimi din ouăle produse în România sunt de la găini crescute în baterii cu suprafețe mai mici decât ale unei coli de hârtie A4 și hrănite adesea cu furaje modificate genetic și cu vitamine sintetice, a declarat, ieri, reprezentantul organizației Vier Pfoten, Gabriel Păun.
Organizația pentru protecția animalelor „Vier Pfoten” a anunțat declanșarea unei campanii intitulate „Explică ce este ștampila pe ou”. Reprezentanții organizației au spus că această campanie se dorește a fi un semnal de alarmă cu privire la faptul că două treimi din ouăle produse în România provin de la găini care cresc în condiții improprii, care sunt hrănite cu vitamine sintetice și medicamente, iar adesea alimentația acestora conține coloranți și furaje modificate genetic.
„Această alimentație se răsfrânge asupra calității ouălor. Producătorii trebuie să înceteze să folosească ouăle provenind de la aceste găini, iar supermarketurile să ofere consumatorilor alternative, adică ouă de la găini crescute în aer liber”, a spus Gabriel Păun, coordonatorul campaniei Vier Pfoten.
Austria și Elveția au interzis creșterea găinilor în baterii
El a cerut producătorilor ca ouăle să fie ștampilate și a atras atenția asupra faptului că acele produse care încep cu cifra 2 sau 3 trebuie evitate de la consum. Gabriel Păun a precizat că cele mai bune ouă sunt cele care au pe ștampilă cifra 0 sau 1, dar acestea se găsesc foarte rar.
Reprezentantul Vier Pfoten a mai spus că țări precum Austria și Elveția au interzis deja creșterea găinilor în baterii, iar din 1 ianuarie 2012 toți producătorii din UE vor fi obligați să renunțe la acest sistem de creștere a păsărilor.
Totodată, Păun a precizat că, potrivit statisticilor primite de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, două treimi din ouăle din România sunt produse în baterii.
Potrivit reprezentantului Vier Pfoten, în opt magazine alimentare au fost găsite la vânzare ouă ecologice, iar cinci dintre ele comercializau ouă de la găini crescute în hale, la sol. Totodată, în 18 supermarketuri au fost găsite la comercializare ouă de găini „chinuite în baterii”, iar în 13 magazine erau la vânzare ouă cu probleme de etichetare, a mai spus Păun.
Ouăle cu cifra 3 în ștampilă ne vor afecta sănătatea în timp
Directorul științific al Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, prezent la conferința de presă, a spus că oul este unul dintre cel mai valoroase alimente pentru sănătate, întrucât conține o proteină de cea mai bună calitate.
„Ouăle sunt foarte bune pentru toată lumea, de la copil până la cel în vârstă, sunt un etalon pentru alimentație întrucât nici o altă proteină nu este mai bună decât aceea din ou. Este bine ca oul să fie consumat fiert moale, nu foarte tare”, a mai spus Mencinicopschi.
De asemenea, Mencinicopschi a precizat că oul nu este un aliment care produce ateroscleroză, cum spun unii. „Gălbenușul de la ouă are o cantitate mare de colesterol, dar totodată are o grăsime care împiedică depunerea acestuia pe vase. Este recomandat a fi consumat oul care are pe ștampilă cifrele 0 și 1. Cele cu cifra 3 sigur ne vor afecta sănătatea în timp, ducând la supraponderabilitate, obezitate și celelalte afecțiuni aferente acestora. Este bine ca oamenii să învețele să citească ștampila de pe ouă și să cumpere numai ouă ștampilate cu 0 sau 1”, a mai spus profesorul Mencinicopschi.