Două abatoare din județul Suceava sunt autorizate să sacrifice cai; unul a exportat carne în Italia și Bulgaria



Unul dintre cele două abatoare din județul Suceava acreditate pentru sacrificarea cailor a făcut comerț intracomunitar cu carne de cal, fiind livrate diverse cantități în Bulgaria și în Italia, au anunțat, luni, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava.
Un singur abator din Suceava a făcut comerț intracomunitar în Italia și Bulgaria cu carne de cal
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, Octavian Ilișoi, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în județ sunt autorizate două abatoare pentru sacrificarea cailor – unul din localitatea Călinești și celălalt din Suceava, însă doar unitatea din Călinești a procesat carne de cal.
El a explicat că la acest abator au fost sacrificate în 2011 un număr de 4.467 de cabaline și a fost comercializată în Bulgaria o cantitate de 1.306 tone de carne de cal, iar în 2012 au fost sacrificate 3.655 de cabaline și comercializată în Bulgaria o cantitate de 1.208 tone de carne de cal.
În 2013, în luna ianuarie, au fost sacrificați 422 de cai, iar o cantitate de 5,5 tone de carne a fost comercializată în Italia.
Directorul DSVSA Suceava a explicat că toată carnea de cal a fost testată și verificată prin analize la laboratorul instituției și a subliniat că acest abator este bine controlat de doi medici veterinari.
Ilișoi a mai spus că inclusiv luni au fost verificate toate documentele acestui abator și că nu s-au constatat nereguli.
„Totul e în regulă”, a adăugat directorul DSVSA Suceava.