Cronică

Doru Olaș: Covid 19. Iubiri



Doru Olaș: Covid 19. Iubiri
Doru Olaș: Covid 19. Iubiri

Arhitect vizionar, care iese biruitor din matricea timpului său, dar și caricaturist inspirat, cu o puzderie de premii naționale și internaționale, suceveanul Doru Olaș scoate, la Editura „Opera Magna”, Iași 2020, o aparentă „trăsnaie” editorială, „Covid 19. Iubiri”, în care alternează poeme de dragoste, cu rădăcini stilistice și discursive în „Cântarea Cântărilor”, și caricaturi „de text”, care surprind și ironizează discret mentalități și animozități sociale, pe fondul unei prefăcătorii generale de-a înțelepciunea, deci de parvenire individuală prin dominarea celorlalți cu regulile infailibile ale propriei inculturi. În general, textele caricaturilor se bazează pe jocuri de cuvinte, de genul „Dragă, cu pandemia asta am rămas covidă!”, „Dragă, vara asta se poartă Covid 19, dar la tenul tău cred că ar merge un Covid 20” sau „Dragă, stai și tu în casă căci cu pandemia asta cine o să-ți mai vină la înmormântare?”. Există, desigur, și caricaturi fără cuvinte despre manipulare și „orbirea” – „ține-ți gura” la vot, candidații pitindu-și chipurile sub măști, masca (botnița) însemnând o spectaculoasă confundare cu poporul, și nicidecum întoarcere.
În versuri, Doru Olaș este „lumina sărutului rămasă-n tine”, deci „măsura jumătăților”, „lăsând în urmă vechile metehne”, deci un zugrav al lăuntrului șovăielnic („umbra mea rămasă-n tine” sau „prezentul visului din vis”), este un rătăcitor biblic, șoptindu-și lamentațiile cu seriozitate: „Mă sculptez, michelangic, în fată, / păstrând urme vii, pătate în piatră. / Îndrept tăișul coarnelor aspre, / În singurul corn, inorog, / în singurul loc de piatră, / unde, în urme de pete de fată, / apar michelangiceuri sculptate. / Nu mai sculptez michelangic în piatră, căci răspunsul, sculptat de mine, / este sculptură în om, ce lasă pete în destine”.
Dotat cu puterea tainică de a „răstigni sărutu-n ceară” și purtând stigmatul de a fi „mușcat de somnul / de după nașteri”, arhitectul și caricaturistul Doru Olaș se lasă ademenit de poezie și se cațără „răsturnând, din cer, / iubirea, ce-ntr-o viață întreagă / în răstignire și-a găsit apel”. Nonconformist și vizionar, dar înrădăcinat în iubire aidoma arborelui cosmic, și el cu rădăcinile-n cer, Doru Olaș se răsfață cu o carte nonconvențională, care îl reprezintă și îl definește pe deplin.


Doru Olaș: Covid 19. Iubiri
Doru Olaș: Covid 19. Iubiri
Doru Olaș: Covid 19. Iubiri
Doru Olaș: Covid 19. Iubiri
Doru Olaș: Covid 19. Iubiri
Doru Olaș: Covid 19. Iubiri
Doru Olaș: Covid 19. Iubiri
Doru Olaș: Covid 19. Iubiri


Recomandări

Cele mai frumoase elemente ale muzicii și jocului din vatra satului bucovinean, prezentate la Suceava de Grupul Tradițional Dor, în fața a sute de spectatori