Cei mai buni

Doi suceveni sunt campioni mondiali la construit poduri din paste făinoase



Sucevenii Alexandru Țigănescu și Ana Maria Carpea și-au adjudecat prima poziție a podiumului
Sucevenii Alexandru Țigănescu și Ana Maria Carpea și-au adjudecat prima poziție a podiumului

Sucevenii Alexandru Țigănescu și Ana Maria Carpea și-au adjudecat prima poziție a podiumului Campionatului Mondial de Poduri din paste făinoase, din Budapesta, competiție desfășurată la sfârșitul lunii mai și în cadrul căreia au concurat 13 echipaje din Germania, Brazilia, Portugalia, Ungaria, Letonia, Serbia și România.
După ce au trecut de emoțiile etapei de calificare, tinerii au realizat un pod din spaghete, penne și adeziv capabil să susțină 436,4 kg kilograme, rezultat ce le-a asigurat cea mai înaltă distincție a concursului din Ungaria.
Atenția la detalii le-a adus marele premiu al campionatului
Alexandru și Ana Maria sunt studenți ai Facultății de Construcții (anul III), specializarea Inginerie Civilă, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Podul câștigător a fost realizat din cele mai bune paste, atent selecționate și supuse la diverse teste de rezistență. Doar acele spaghete și penne care au trecut cu brio testele inginerești au fost folosite ca materie primă pentru inedita construcție.
Pentru campionatul din Budapesta, obiectivul echipei sucevenilor era să ocupe o poziție pe podium, însă răsplata muncii lor, a preciziei și răbdării lor de fier, a fost cu mult peste așteptările acestora.
Potrivit lui Alexandru, „podul pe care l-am realizat a fost similar celui care l-am făcut în faza de calificare. Totuși, de data aceasta, ne-am concentrat pe fiecare aspect, am fost foarte atenți la detalii și nu am lăsat nimic la voia întâmplării”.
La rândul său, Ana Maria a mărturisit că, „de data aceasta nu am făcut nici un compromis. Am vrut ca totul să iasă perfect, îmbinări, simetrii. Am analizat la lampă fiecare pastă pentru a depista defectele pe care le poate avea în exterior sau interior. Orice imperfecțiune a acestora poate avea un efect devastator”.
Totodată, potrivit acesteia, din ecuația reușitei lor nu au lipsit ambiția și meticulozitatea, dar și ore întregi de muncă, în cele patru zile dinaintea competiției competitorii „furând” doar câteva ore de somn.
„Lucrând zi de zi unii cu alții, desigur că au apărut și mici certuri și discuții în contradictoriu, asta din cauza faptului că ne doream ca totul să iasă foarte bine. Nu am fi admis să ne prezentăm acolo cu un pod de care să nu fim pe deplin mulțumiți”, a arătat Ana Maria. Din echipa celor doi suceveni au mai făcut parte Dana Maria Chețan și Paul Musta.
Pentru realizarea ineditei structuri, cunoștințele inginerești sunt esențiale, pastele trebuind îmbinate perfect, lipite și plasate cu grijă. Mai mult de atât, podul trebuia să respecte câteva dimensiuni impuse de organizatorii competiției, astfel încât acesta nu trebuie să depășească greutatea de un kilogram, lungimea de un metru, lățimea de 13 centimetri și înălțimea de 60 de centimetri.
Favoriții competiției erau ungurii
Tinerii suceveni mărturisesc că favoriții competiției au fost echipajele din Ungaria, ținând cont că în această țară există o tradiție de peste 20 de ani în organizarea concursurilor cu acest specific. În plus, obiectivele ungurilor erau unele extrem de mari, aceștia vizând doborârea recordului mondial la rezistența podurilor din paste.
„Am concurat cu vicecampionii și campionii de anul trecut, iar faptul că am fost mai buni ca ei ne-a copleșit. Competiția a avut o încărcătură emoțională extraordinară pentru noi. Favoriții și-au prezentat podurile ultimii, iar până când am văzut și rezultatul lor a fost apăsător pentru noi. Rezultatul nostru a fost unul meritat, dar a ținut și de noroc, diferențele dintre primele trei clasate fiind foarte mici”, a mărturisit Alexandru.
Echipajul celor patru studenți a primit trofeul competiției, un premiu în bani, dar și premii și distincții din partea sponsorilor.
Totuși, asigurarea finanțării pentru deplasarea la Budapesta și pentru materialele necesare nu a fost un lucru deloc facil.
Mai mult de atât, concurenții și profesorii au fost nevoiți să caute sponsori și să facă eforturi financiare pentru a putea participa la concurs.
„Au fost și firme din Suceava care ne-au sponsorizat – Secari Prod Com, Sifon Trans Com și Saucolemn”, spune Alexandru. Pentru reușita de la Budapesta, acesta a ținut să le mulțumească lui Gheorghe Nichiforel și lui Dorin Țigănescu, persoane care l-au susținut permanent.
De partea cealaltă, Ana Maria a ținut să aducă mulțumiri colegilor săi din echipa campioană și profesorilor coordonatori de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – conf. dr. ing. Nicolae Chira (decan), conf. dr. ing. Zsongor Gobesz și asist. drd. Ioana Marchiș.
Sucevenii vor să participe la un concurs de seism, din SUA
Pentru 2015, echipajul format din cei patru studenți campioni vizează participarea la cel mai important concurs de inginerie seismică din lume – „Seismic Design Competition”. În cadrul acestuia, concurenții trebuie să realizeze o structură din lemn care să reziste la cutremure de mare magnitudine.
Concursul este organizat de Institutul de Cercetare în Ingineria Seismelor, din SUA.


Primele trei clasate ale campionatului, alături de podul câștigător
Primele trei clasate ale campionatului, alături de podul câștigător
Momentul cedării podului, la 436.4 kg
Momentul cedării podului, la 436.4 kg
Premiul I al campionatului și Premiul special al sponsorului
Premiul I al campionatului și Premiul special al sponsorului
Podul câștigător a fost realizat din cele mai bune paste, atent selecționate
Podul câștigător a fost realizat din cele mai bune paste, atent selecționate
Realizarea podului necesită o precizie și o răbdare de fier
Realizarea podului necesită o precizie și o răbdare de fier
Sucevenii Alexandru Țigănescu și Ana Maria Carpea și-au adjudecat prima poziție a podiumului
Sucevenii Alexandru Țigănescu și Ana Maria Carpea și-au adjudecat prima poziție a podiumului


Recomandări