Direcția de Sănătate Publică (DSP) începe de astăzi monitorizarea cazurilor de boală diareică acută. Supravegherea se realizează după o metodologie nouă, introdusă din acest an de Ministerul Sănătății și care presupune ca toți medicii de familie să raporteze săptămânal, la DSP, cazurile pe care le diagnostichează, raportarea fiind însoțită de precizări despre cauzele și factorii care au influențat apariția îmbolnăvirilor. Până acum, raportarea s-a făcut doar de spitale, cu privire la cazurile care se internau, și de către medicii de familie, însă lunar și fără date legate de etiologia bolii.
„Extinderea supravegherii va permite depistarea la timp a eventualelor fenomene epidemiologice și luarea măsurilor ce se impun. Laboratoarele noastre sunt pregătite să analizeze toate probele, putând face atât determinări bacteriologice, cât și unele virale”, au arătat responsabilii Direcției de Sănătate Publică.
Afecțiunea se declanșează dacă nu se respectă regulile minime de igienă
Sezonul cald favorizează apariția infecțiilor intestinale, precum boala diareică acută. De obicei, această afecțiune se declanșează atunci când nu se respectă regulile minime de igienă și se consumă fructe sau legume proaspete nespălate corespunzător.
Specialiștii Direcției de Sănătate Publică avertizează că temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea a diferiți viruși și bacterii care provoacă boala diareică acută. Responsabilii DSP arată că infecțiile tractului digestiv acționează diferit asupra fiecărui organism, în funcție de cât de puternici sunt germenii care provoacă boala diareică acută, dar și de vârsta și starea generală de sănătate a persoanei afectate. Principalele semne ale acestei infecții intestinale sunt scaunele apoase frecvente, vărsăturile, febra și deshidratarea.
Prevenția, singura modalitate de protecție împotriva bolii diareice acute
Potrivit specialiștilor în sănătate publică,singura modalitate de protecție împotriva bolii diareice acute este profilaxia, care implică un întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. Cel mai important este să se respecte principalele reguli de igienă personală și colectivă. Astfel, mâinile trebuie spălate ori de câte ori este cazul, îndeosebi înainte și după masă, după folosirea toaletei. De asemenea, se va evita consumul de fructe sau legume proaspete insuficient spălate și nu se va bea apă din locuri nesigure. Totodată, este de preferat să se renunțe la scăldatul în râuri, iazuri, lacuri sau bazine de înot dacă sunt neautorizate sanitar, întrucât există pericolul ca germenii responsabili de apariția bolii diareice acute să pătrundă în organism prin înghițirea apei.
Atenție la alimentele cu risc crescut de contaminare
Tot pentru a evita îmbolnăvirile, specialiștii DSP recomandă să se verifice termenul de garanție al tuturor alimentelor cumpărate și păstrarea acestora la rece. Mai mult, în această perioadă este de dorit să se evite consumul de conserve, de băuturi neîmbuteliate și de produse alimentare care se alterează repede, precum frișcă, creme, maioneză. În caz de îmbolnăvire, responsabilii Direcției de Sănătate Publică atenționează că tratamentul cu antibiotice din proprie inițiativă, fără prescripție medicală este contraindicat, insistând asupra importanței prezentării la medic pentru o consultație și o medicație adecvată.
Anul trecut, în județ au fost înregistrate 3.070 de cazuri de boală diareică acută, în creștere față de 2011, când s-au consemnat 2.504 cazuri. Cifrele nu reflectă însă nici pe departe realitatea, spun responsabilii DSP, o cauză fiind și slaba monitorizare a îmbolnăvirilor.