Dieta sănătoasă care promite să-ți remodeleze silueta în două săptămâni (I)



Votată recent de către doctori cea mai sănătoasă dietă din Statele Unite, cura DASH promite un abdomen mai plat în aproximativ două săptămâni fără să fie nevoie să ții seama de calorii, să petreci ore întregi pe banda de alergare sau să recurgi la un regim excentric și nesănătos.
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension/ Abordări Dietetice pentru Oprirea Hipertensiunii) a fost concepută pentru a diminua presiunea sanguină și nivelul de colesterol și pentru a preveni diabetul. Totuși, proprietatea ei uimitoare de a ajuta oamenii să piardă din greutate a transformat dieta în subiectul unui bestseller, scrie Daily Mail.
Regimul a fost dezvoltat de nutriționistul Marla Heller și este susținut de Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge (din Statele Unite) și Asociația Americană a Inimii.
Într-un fragment din noua ei carte, „Soluția DASH de a piede în greutate”, Heller povestește cum dieta ei simplă îți poate modela silueta în timp util pentru petrecerea de Crăciun, fără să numeri caloriile sau să urmezi un program chinuitor de exerciții fizice.
Spre deosebire de alte diete care pot avea efecte secundare asupra sănătății, a fost demonstrat științific că aceasta are și proprietăți benefice în acest sens, accelerând metabolismul și antrenând apetitul pentru a rezista în fața tentațiilor calorice din timpul sărbătorilor.
Potrivit Marlei Heller, principiul dietei DASH este că în loc să numeri caloriile și să te îngrijorezi în privința grăsimii, cel mai bun mod de a pierde în greutate este să te concentrezi pe tipurile de mâncare pe care le consumi, soluția fiind să alegi proteine și grăsimi sănătoase.
Împărțită în două faze, dieta promite nu numai să ajute la pierderea în greutate, în special în zona abdomenului, dar s-a dovedit că reduce presiunea sanguină și colesterolul, precum și riscul de boli de inimă, stop cardiac și diabet.
Faza întâi a dietei DASH (primele două săptămâni ale programului) constă într-o perioadă de tranziție cu un consum redus de carbohidrați concepută să regleze metabolismul.
Pentru primele 14 zile, trebuie să incluzi în fiecare masă principală (mic dejun, prânz și cină) porții moderate din următoarele trei grupe de mâncare. Ca reper, o porție de carne, pește și pasăre ar trebui să fie de dimensiunea palmei. O mână plină de boabe de fasole, de nuci, de linte și de mâncare din soia e măsura potrivită. Iar o porție de brânză ar trebui să aibă mărimea unei cutii mici de chibrituri.
1. Mâncăruri bogate în proteine și cu nivel redus de grăsime saturată:
Carne slabă
Pește și carne de pasăre
Fasole și linte
Mâncare din soia
Brânzeturi de grăsime redusă
Ouă
Iaurt neîndulcit sau îndulcit artificial (un pahar mic pe zi)
2. Grăsimi sănătoase pentru inimă:
Avocado
Uleiuri vegetale, în special de măsline, de semințe de rapiță și de nuci
Mâncărurile din această grupă conțin omega-3 și grăsimi polinesaturate, despre care s-a demonstrat că, mâncate regulat, au efecte benefice asupra circulației sângelui și reduc riscul apariției bolilor cardiace.
3. Mâncăruri bogate în proteine care conțin grăsimi sănătoase:
Nuci (de preferat neprăjite și nesărate) și semințe
Pește gras precum somonul și scrumbia
În plus, sunt recomandate jeleurile fără zahăr, cu gust de fructe – acesta va deveni substitutul fructelor și al desertului. Toate legumele, cu excepția celor cu amidon precum cartofii și porumbul, sunt de asemenea nelimitate.
Astfel, mâncărurile bogate în amidon, în afară de fasole, sunt de evitat: pâinea, pastele, cartofii, toate mâncărurile prăjite în unt, alimentele cu zahăr (inclusiv fructele proaspete, înghețate, uscate sau la conservă), alcool, băuturi cu cafeină, lapte.