În cazul în care doriți să vă realizați pe plan profesional, mare atenție la ce mâncați. Oricât ar suna de banal, chiar și obișnuita ceșcuță de capuccino și brioșa servită în fugă dimineața vă pot afecta randamentul la muncă. Și asta din cauza faptului că zahărul rafinat conținut de meniul servit de dumneavoastră la prima oră provoacă hipoglicemia și, în doar câteva ore, reduc performanțele mentale atât de importante pentru a vă impresiona șeful.
Recomandări.
Recomandat ar fi mai bine un musli sau o banană nu prea coaptă sau pentru cei care nu sunt adepții unui mic dejun „solid”, se recomandă sucul de fructe sau un iaurt. Specialiștii în nutriție recomandă ca perioadă de servire a cafelei, masa de prânz, pentru că orice doză cât de mică de cofeină este o mană cerească pentru angajații, pentru a contracara căderea de energie, care are loc în această perioadă a zilei.
Este bine știut că pentru a avea un randament bun pe plan profesional, nu trebuie să ne pierdem niciodată capacitatea de concentrare, este indispensabil să evităm tot ceea ce ne-ar putea încetini capacitatea de gândire și promptitudinea reflexelor și, în același timp, este necesar să avem o memorie „de elefant”.
Variante de meniu.
Iar pentru ca toate acestea să funcționeze ca la carte, nutriționista britanică Amanda Ursell recomandă o serie de variante de mic dejun, prânz și cină și chiar și gustări, cu ajutorul cărora succesul pe plan profesional este mai ușor de atins.
Variantele propuse sunt rezultatul cercetărilor specialiștilor de la International Labour Office din Geneva, care au analizat raportul existent între mâncare și randamentul la serviciu. Specialiștii au constatat că o cafea servită la prima oră mărește ritmul cardiac și creează stări de irascibilitate. O alternativă viabilă ar fi un baton de ciocolată, de preferință organică, pentru că acesta taie pofta de mâncare și vă permite să „supraviețuiți” până la masa de prânz fără eforturi.
Prânzul este în opinia specialiștilor „ora proteinelor”, pentru că acestea combat somnolența și pierderea concentrării.
De asemenea, foarte bune sunt ouăle, o sursă excelentă de colină, o substanță esențială pentru dezvoltarea creierului și memoriei . La fel de eficientă este și carnea albă sau roșie, de preferat fără prea multă grăsime, precum și peștele.
Pâinea, spaghetele și carbohidrații în general sunt recomandate la cină, pentru că au un efect relaxant asupra creierului și asigură un somn liniștit.
În cazul în care vă temeți că acest tip de alimentație vă va afecta silueta, este suficient să vă aruncați o privire în jur și să constatați că de cele mai multe ori, persoanele ajunse în poziții de conducere au câteva kilograme în plus.