Mesele copioase organizate cu ocazia sărbătorilor v-au încântat cu siguranță papilele gustative, însă acum este momentul în care resimțiți și efectele negative. Unul dintre acestea este legat de calitatea somnului.
Mâncarea abundentă și somnul nu au fost niciodată într-un raport bun. Insomnia este unul dintre simptomele cele mai răspândite printre gurmanzi, nu numai atunci când vacanța de după sărbătorile de iarnă se termină și aceștia sunt nevoiți să se întoarcă la muncă după atâtea zile de pauză. Adoptarea unui regim alimentar ușor este soluția care poate remedia aceste neplăceri. Pâinea, pastele și orezul, salata, ridichile, usturoiul, ouăle fierte, laptele cald și fructele favorizează somnul și ajută organismul să se relaxeze. Pe de altă parte, alimentele condimentate cu piper, curry, paprika și sare din abundență fac ca somnul să stea departe de dumneavoastră. Acestea sunt principiile de bază ale unei diete antiinsomnie, problemă cu care se confruntă foarte mulți oameni după o perioadă de repaus și mai ales de excese alimentare. Se știe că tulburările de somn provoacă daune sănătății și afectează calitatea vieții provocând oboseală pe timpul zilei și chiar depresie. „Alimentația este în strânsă legătură cu somnul. Fie că este vorba despre o dietă excesivă și sunteți nevoit să mergeți în pat cu senzația de foame, fie că ați făcut exces de mâncare și mai ales de alimente grase sau care conțin substanțe excitante, somnul va întârzia cu siguranță să apară“, au precizat specialiștii în nutriție.
Evitați cafeaua și ciocolata
În cazul în care doriți să aveți un somn liniștit, evitați, mai ales seara, ciocolata, cacaua, ceaiul negru și cafeaua, dar și băuturile alcoolice tari care induc un somn de proastă calitate și o senzație de rău dimineața în momentul trezirii.
Există însă alimente care ajută la relaxare. Sunt recomandate pastele, orezul, orzul, pâinea și produsele ce conțin aminoacizi. Includeți la masa de seară legume de orice fel, ouă fierte, carne albă, pește și brânzeturi proaspete sau fructe dulci. Dintre legume, un loc de bază îl ocupă salata, ridichile și usturoiul, dar și dovleceii și varza. Un pahar de lapte cald băut exact înainte de a merge în pat face minuni atunci când vine vorba despre diminuarea acidității gastrice, care poate întrerupe somnul. Același efect îl au brânzeturile proaspete și iaurtul.
Atenție la ce alimente consumați
În cazul în care aveți probleme cu somnul, trebuie să țineți cont de următoarea regulă. Cina trebuie luată cu cel puțin trei ore înainte de culcare și să nu conțină alimente greu digerabile. Puneți accentul pe micul dejun și luați o cină cât mai săracă. Includeți la prima masă a zilei fulgi de ovăz cu lapte degresat și o banană sau mâncați o chiflă cu unt de alune, lapte și o portocală. La prânz consumați spaghete, salate, legume proaspete, pește, fructe și lapte degresat sau carne de pui, broccoli, orez, fructe.
Seara optați pentru pui la rotisor, cartofi copți cu smântână degresată sau spaghete, salată de legume proaspete. Pe tot parcursul zilei nu ezitați să consumați cât mai multă apă. Chiar înainte de a merge în pat, beți un pahar de lapte cald degresat sau serviți un iaurt de fructe.