Din cei peste 4.000 de absolvenți ai liceelor sucevene, doar câțiva se pot mândri cu statutul de șef de promoție.
Sunt tineri cu un bilanț excelent, ambițioși și muncitori.
Monitorul de Suceava a discutat cu câțiva dintre ei, pentru a le afla planurile, aspirațiile, în ce domenii și în care centre universitare vor să-și continue studiile.
În această perioadă vă prezentăm povestea fiecăruia.
- Diana Macovei, absolventa de top de la Colegiul Silvic Câmpulung
La Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, promoția 2025 o aduce în prim-plan pe Diana Macovei, o tânără de 19 ani, absolventă a clasei de Silvicultură.
Adolescenta încheie cei patru ani de liceu cu cea mai mare medie din generația sa – peste 9,90 – și cu un rezultat excelent la examenul de bacalaureat – 9,41.
Mulțumită de rezultatele sale, de parcursul său deosebit, Diana ne-a relatat o poveste emoționantă în care mentorii, oamenii de la catedră și descoperirea unor pasiuni neașteptate i-au conturat personalitatea, i-au influențat alegerile și i-au oferit noi orizonturi.
„A fost o conjunctură”, spune cu sinceritate Diana, care a ales Silvicultura nu din pasiune, ci pentru că profesoara de limba română Lidia Mihaela Mîrzac, pe care o aprecia încă de atunci, urma să fie diriginta acestei clase.

Despre aceasta, Diana vorbește cu o emoție rar întâlnită: „Doamna Mîrzac este o profesoară minunată! Ne-a mobilizat în permanență, ne-a motivat într-un mod fantastic, ne-a încurajat, ne-a împins de la spate, ne-a învățat să învățăm.
S-a preocupat ca fiecare elev să învețe, să se pregătească, se evolueze, să se dezvolte.
Ne-a îndemnat să ne depășim limitele, să îmbrățișăm lucruri noi.
Ne-a susținut, ne-a învățat să fim oameni, mereu venea cu noi povești și lecții de viață, încercând să ne educe ca o mamă.
De asemenea, de câte ori ne era greu, ne primea în biroul ei să povestim, să plângem, să cerem ajutor și ne alină cu îmbrățișări și sfaturi. Datorită ei sunt omul de astăzi.
Ei și doamnelor Baltag (chimie) și Ghelbere (matematică) le datorez multe mulțumiri pentru toate rezultatele și reușitele mele, pentru ce am reușit să devin!”
- Și-a descoperit drumul prin sprijinul profesorilor
Tot în anii de liceu, Diana a descoperit o pasiune neașteptată: chimia.
Meritul, spune ea, este al profesoarei Maria Baltag, care a încurajat-o, a motivat-o și a îndrumat-o cu blândețe spre performanță.
Așa a ajuns să participe la concursuri naționale, precum „Petru Poni” de la Iași, unde a obținut premiul al III-lea, distincție care i-a facilitat admiterea la Chimie farmaceutică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică.
Cu pași siguri, tânăra își continuă drumul spre o carieră în chimie farmaceutică, purtând cu ea recunoștința profundă pentru oamenii care au crezut în ea.
Însă, începutul celor patru ani de liceu a fost unul dificil.
Disciplinele de specialitate – Dendrometria, Vânătoarea, orele de practică și listele lungi cu denumiri în latină etc. – i s-au părut inițial copleșitoare.
S-a adaptat, a învățat, iar rezultatele au început să apară.
Tot în clasa a IX-a a avut parte și de o experiență internațională, când a participat la un proiect Erasmus în Italia, o săptămână de schimb de experiență cu colegi de la specializări similare.
- „Oameni care cred în elevi”
Discursul Dianei de final de liceu a fost tot unul al recunoștinței.
În mod special pentru profesoarele care au avut un rol esențial în formarea ei – Maria Baltag, Mihaela Ghelbere și Lidia Mîrzac, directoarea colegiului – prof. Alina Cuciurean.
„Oameni care știu să vadă potențialul dintr-un copil, să-l modeleze cu răbdare și să-l pregătească pentru viață. Oameni care cred în elevi”, spune Diana.
Adolescenta ne-a spus că nu va uita niciodată momentele plăcute petrecute la Colegiul Silvic, însă momentan se concentrează spre viitor, cu dorința de a construi lucruri are să confirme toată încrederea investită în ea.

