Un produs culinar de excepție – nisetrul siberian, apărut pe piața românească în ultima perioadă de timp – începe să-și croiască drum spre mesele sucevenilor, mai ales ale celor care sunt cât de cât familiarizați cu gustul deosebit al acestei specii de pește. Acest pește cu o valoare culinară și economică de excepție, având o carne lipsită de contraindicații și devenit popular printre consumatorii din întreaga lume, a fost adaptat și poate fi găsit acum proaspăt într-ocrescătorie de lângă Rădăuți, unde se dezvoltă în condiții foarte bune, atingând greutăți de 6-7 kilograme.
O afacere relativ nouă, cu perspective de dezvoltare importante
Cel care a avut ideea dezvoltării acestei afaceri custurion siberian se numește Valentin Dănilă și este din comuna Frătăuții Noi. Se știe dintotdeauna un împătimit al pescuitului, cu o mare pasiune pentru pește și având la activ capturi pescărești importante din râurile care brăzdează nordul Moldovei. În urmă cu doi ani a pus pe picioare o crescătorie, în care a început să crească păstrăv, crescătorie deschisă în apropierea Podului Vlădichii de la intrarea în municipiul Rădăuți. A construit în preajmă și casa de locuit, având un depozit de desfacere a mobilei chiar în apropierea șoselei.
Treptat, Dănilă a început să studieze despre creșterea și dezvoltarea sturionilor și a aflat astfel că nisetrul siberian se poate adapta unei zone mai reci. A încercat mai întâi piața, unde a reușit să vândă câteva sute de kilograme din acest nobil pește, după care a cumpărat puiet și s-a apucat de creșterea lui. Munca depusă nu a fost deloc ușoară, având în vedere că de la puietul care cântărește câteva grame în momentul achiziției exemplarele de nisetru siberian ajung la o greutate de 6-7 kilograme într-un interval de 4 ani. Crescătoriile pentru această specie au fost puse la punct în anii ’70, în fosta Uniune Sovietică, fiind aleasă pentru a fi dezvoltată datorită ciclului său de reproducere dintre cele mai scurte. Spre deosebire de alți sturioni, care fac migrația între mare și râu, nisetrul siberian are avantajul că poate fi crescut numai în apă dulce.
Puietul folosit de Valentin Dănilă este o încrucișare între morun și cegă, numit sterlet. Are o carne albă, deosebit de gustoasă, și nu are oase, având doar cartilagii care se îndepărtează foarte ușor pentru consum. Ceea ce ajută peștele să se hrănească și în anotimpul rece și îl face mai ușor de crescut este izvorul de apă dulce care alimentează bazinele crescătoriei, care scoate la suprafață apă cu o temperatură de 11 grade. Această temperatură menține peștele activ și în timpul iernii, el alimentându-se și crescând în permanență în interiorul celor cinci bazine circulare și a celor patru bazine dreptunghiulare, toate situate în aer liber.
Peștele proaspăt poate fi cumpărat direct din pescăria crescătoriei
Vânzarea se face direct din pescăria situată în apropierea bazinelor, greutatea peștilor aflați acum spre vânzare variind între 3 și 6 kilograme. Prețul de 35 de lei/kg îl face foarte atractiv, având în vedere că este cel mai mic de pe piață, iar peștele poate fi cumpărat proaspăt, direct din bazinele crescătoriei. Pe lângă sturioni, din cadrul Păstrăvăriei Vadu Vlădichii clienții pot cumpăra păstrăv proaspăt, la prețul de 23 de lei/kg, exemplarele având greutăți între 200-500 de grame fiecare. Adresa de e-mail a crescătoriei este varosii@yahoo.com, iar numerele de telefon la care puteți suna pentru informații și comenzi sunt: 0744 541 005 și 0755 015 813. Această carne albă și gustoasă poate fi acum prezentă și pe mesele iubitorilor de pește, care sunt așteptați în pescăria crescătoriei Vadu Vlădichii, la intrare în Rădăuți dinspre Suceava, în curtea magazinului de mobilă Varosi-Bellona.
Date de contact
Adresa: Bădeuți, înainte de Podul Vlădichi, județul Suceava
Str. Calea Dragoș Vodă, Nr. 128 (curtea magazinului de mobilă Varosi-Bellona)
Tel.: 0744 541 005, 0755 015 813
E-mail: varosii@yahoo.com







