Cu siguranță vi s-a întâmplat cel puțin o dată să dormiți mai mult ca de obicei, iar a doua zi în loc să fiți mai odihniți v-ați simțit chiar mai obosiți și nu ați înțeles de ce. Un specialist are acum răspunsul.
Michael Breus, psiholog la American Academy of Sleep Medicine, spune că explicația este foarte simplă. Corpul nostru este obișnuit cu un anumit program de somn, iar orice abatere se resimte.
De aceea este indicat, dacă se poate, să vă culcați și să vă treziți zilnic la aceleași ore. Câteva ore de somn în plus într-o noapte nu vor revigora organismul, așa cum v-ați aștepta, dimpotrivă, îl vor da peste cap.
Durata medie a unui ciclu de somn este de câte 90 de minute, iar oamenii parcurg de obicei 5 circuri complete de somn într-o noapte, deci în total 7,5 ore.
Astfel, o oră în plus de somn va însemna că vă veți trezi chiar în timpul somnului profund, în etapa 3 sau 4. De aceea, va fi foarte greu să vă treziți și o să vă simțiți obosiți, amețiți, întreaga zi.
În plus, Michael Breus avertizează că și în privința somnului calitatea este mai importantă decât cantitatea. Unele persoane dorm multe ore pe noapte, dar cu toate acestea nu se pot odihni suficient, pentru că nu dorm bine.
Sursa: Huffington Post
Roxana Ruscior