Există o serie de alimente al căror beneficiu pentru sănătate este considerat incontestabil, însă medicii sunt de părere că anumite astfel de produse nu funcționează așa cum ar trebui, sugerând eliminarea lor din alimentație.
Margarina care reduce colesterolul
„Eu nu mă apropii de Benecol (n.r.: firmă de produse alimentare, printre care și margarină, care ar conține un ingredient menit să reducă nivelul de colesterol) sau de orice alt produs de tipul margarinei care pretind că diminuează colesterolul și îi sfătuiesc și pe pacienții mei să nu se apropie de ele”, a spus Dr Aseem Malhotra, cardiolog șef la Forumul Național de Obezitate.
„În primul rând, sunt scumpe; în al doilea rând, aceste produse sunt artificiale, umplute cu substanțe nenaturale care chiar nu îți pot face nici un bine; și în al treilea rând, nu cred că au vreun beneficiu pentru sănătate care să poată fi demonstrat”, a explicat doctorul, informează Daily Mail.
Potrivit acestuia, margarina de acest tip ar putea avea un efect marginal asupra colesterolului, dar nu s-a stabilit niciodată dacă acest aspect ar avea vreun beneficiu medical în ceea ce privește reducerea riscului de atac cardiac.
Doctorul Malhotra a adăugat că a început să le recomande pacienților săi să aleagă untul în locul margarinei, „în mod evident cu moderație”. Numeroase date extrase din studii arată că grăsimea saturată din produsele lactate naturale pot fi benefice pentru reducerea atacurilor cardiace, motivul fiind vitaminele esențiale pe care le conțin, de exemplu A și D, precum și nutrienții elementari precum calciu și fosfor, studiile sugerând că acestea reduc riscul de boli ale inimii și de infarct.
Morcovii
Shamina Asif, membru în consiliul Colegiului de Optometriști, demontează mitul conform căruia morcovii ar ajuta la sănătatea ochilor, spunând că nu sunt de vreun folos pentru ochii noștri mai mult decât orice altă legumă.
Conform acesteia, mitul a început în Al Doilea Război Mondial, când Guvernul a motivat o supraproducție de morcovi din timpul războiului sugerând că randamentul deosebit al Forțelor Aeriene Regale britanice atât în zborurile de noapte, cât și în ochirea țintelor, a fost posibil datorită consumului ridicat de morcovi, bogați în caroten.
Asif precizează că oamenii ar trebuie să consume, de fapt, legume cu frunze pentru sănătatea ochilor, precum spanacul și napii. Acestea conțin luteină și zeaxanthină, care ajută la protecția împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV), cea mai frecventă cauză pentru orbire în Marea Britanie.
Sucul de portocale
„Am pierdut șirul oamenilor care cred că sucul de portocale e bun pentru probleme respiratorii și cele cu inima”, a spus Sammy Margo, fizioterapeut și purtător de cuvânt al Societății Atestate de Fizioterapie, fiind de părere că este absurd să crezi că sucul va furniza vitamina C atât de necesară pentru deblocarea plămânilor.
„Din lucrul cu pacienții bolnavi de fibroză chistică, știm că poate duce, de fapt, la înrăutățirea situației”, a precizat Margo, explicând în continuare:
„Sucul de portocale (mă refer la cel procesat mai degrabă decât la cel proaspăt stors) formează mucus, provocând secreții din ce în ce mai groase. Pentru fizioterapiștii care încearcă să regleze sistemele respiratorii ale oamenilor, acesta este un coșmar – ca și cum ai încerca să scoți ketchup de roși dintr-o sticlă.”
Uleiul din ficat de cod
Deși considerat bun pentru osteoartrită, nu există nici o dovadă convingătoare că acest tip de ulei ar avea vreun beneficiu, a spus Dr Christine Haseler, consilier în medicină generală al centrului de caritate Arthritis Care din Marea Britanie.
„Sfatul nostru este să ne concentrăm mai degrabă pe ceea ce știm că funcționează – exercițiul”, este de părere Haseler. „Cercetările arată că acesta este, de fapt, cel mai eficient tratament care să nu se bazeze pe medicamente pentru reducerea durerii și îmbunătățirea mișcării. Este și un mod excelent de a preveni osteoartrita de la bun început. Deci renunțați la uleiul din ficat de cod și apucați-vă de mișcare.”
Printre activitățile sportive recomandate pentru cei bolnavi de osteoartrită se numără yoga, exercițiile de rezistență sau aerobice, precum mersul, înotul sau ciclismul, benefice pentru întărirea inimii și a plămânilor.
Stafidele acoperite în iaurt
Acestea sunt un alt exemplu de alimente care arată sănătos, dar sunt, în realitate, pline de calorii, avertizează Victoria Taylor, un dietetician senior pentru sănătatea inimii de la British Heart Foundation. Principalele ingrediente ale „iaurtului” din stafidele și nucile acoperite în iaurt sunt zahărul și grăsimea.
Iaurtul lipsește, astfel, cu desăvârșire, fiind vorba de un înveliș constând mai ales în zahăr, ulei, lapte praf și pudră de iaurt. Dieteticianul britanic recomandă ca o alternativă un iaurt redus în grăsimi cu stafide naturale sau fructe proaspete.
Fructele de pădure
Vehiculata putere a fructelor sălbatice de a preveni sau a opri demența nu este tocmai un adevăr, explică Dr Simon Ridley, șeful departamentului de cercetare la Centrul pentru Alzheimer din Marea Britanie.
Într-adevăr, spune acesta, a fost descoperit că o porție de astfel de fructe ar putea ajuta la încetinirea declinului mental legat de vârstă și, în plus, consumul de fructe este bun în general. Dar este complet neadevărat că dacă mănânci în fiecare zi castroane de căpșuni și afine, ești în afara oricărui pericol.
Studiile s-au concentrat pe faptul că anumite fructe sălbatice sunt bogate în chimicale cu proprietăți antioxidante antiinflamatoare puternice, dar Ridley atrage atenția că asocierea nu trebuie confundată cu procesul cauză-efect, „deci doar pentru că mănânci astfel de fructe și nu suferi de demență nu înseamnă că una dintre acestea duce la alta”.
Băuturile „smoothie”
Acestea sunt sucuri de fructe sau legume, combinate cu lapte, brânză dulce de vaci sau smântână, cu adaosuri de mirodenii, zahăr sau miere. Zaharurile naturale din fructele aflate în cantitate mare reprezintă un raport de sute de calorii în plus.
Deși băuturile „smoothie” sunt fără îndoială mai bune decât băuturile acidulate, beneficiile pentru sănătate sunt îndoielnice, avertizează Helen Bond, un dietetician britanic.
Potrivit ei, multe dintre „smoothie”-urile cumpărate din magazine și supermarketuri au un nivel foarte ridicat de calorii, conținând cantități suplimentare de iaurt, siropuri, zahăr, chiar și unt de arahide și ciocolată.
Caloriile nu provin doar din adaosurile din comert, ci și din zaharurile naturale din fructe. În plus, fructele își pierd din fibre în procesul de stoarcere, însemnând că unii nutrienți prezenți de obicei în fructele sau legumele întregi sunt eliminați și că senzația de sațietate durează, astfel, mai puțin.