Cercetătorii au acum un răspuns pentru fumătorii care nu pot renunța la acest viciu. Oamenii de știință au aflat de ce unele persoane nu par să fie influențate de imaginile de pe pachetele de țigări, care prezintă bolile grave provocate de fumat.
Cercetătorii canadieni cred că au o explicație pentru reacția nepăsătoare a unor fumători la acele fotografii. Creierul acestora este mai susceptibil la imaginile care prezintă pozitiv respectivul obicei decât la pozele care arată urmările neplăcute ale fumatului.
Experții de la Universitatea din Montreal au aflat că fumătorii au reacții modificate când sunt expuși la asocieri negative și pozitive ale viciului.
Creierul lor era mai stimulat de imaginile pozitive decât de cele negative, care îi îndemnau să renunțe la fumat, explică Le-Anh Dinh-Williams, autoarea acestui studiu.
Cercetătorii au realizat acest studiu ca să înțeleagă de ce mulți oameni continuă să fumeze, deși fotografiile cu efectele devastatoare ale acestui obicei sunt prezente de mulți ani pe toate pachetele de țigări.
Practic, țigările reușesc să „păcălească” centrul motivațional din creierul fumătorilor. Această zona a creierului este mai inactivă când vede asocieri negative și activă în cazul unor asocieri pozitive.
Cercetătorii au studiat reacțiile emoționale provocate în creier de vizionarea unor diferite imagini. Au fost testați 30 de fumători.
Reacția neobișnuită a creierului apărea însă doar în cazul imaginilor legate de fumat. Când fumătorii au văzut imagini negative care nu aveau legătură cu acest obicei, creierul lor a reacționat firesc, centrul motivațional fiind mai activ.
Sursa: Daily Mail – Roxana RUSCIOR