De ce există durere? Un experiment explică acest mister biologic



Faptul că durerea persistă multă vreme după lezarea unei părți a organismului este derutantă: la ce servește, din punct de vedere biologic, această senzație dureroasă de durată? Totuși, oamenii de știință spun că persistența durerii are un scop important, din perspectiva evoluției, mărind șansele de supraviețuire.
Calmarii care se comportă mai vigilent după ce au fost răniți – chiar după o leziune minoră – au șanse mai mari de a supraviețui decât semenii lor mai temerari, arată un studiu recent. Rezultatele sugerează că durerea persistentă este utilă, servind unui scop biologic important.
Conform studiului realizat la Universitatea Texas din Houston, SUA, și publicat în Current Biology, în urma rănirii animalele dobândesc o sensibilitate mai mare – ceea ce, în cazul unor specii, le face să resimtă mai puternic durerea – ca răspuns la presiunea selecției naturale, sub aspectul evitării atacului prădătorilor.
Cercetătorii au studiat, în acvarii, interacțiunea dintre o specie de calmarii și prădătorii ei naturali, o specie de pești din grupul bibanilor de mare.
Când calmarii se simțeau amenințați de pești, chiar dacă aceștia erau la distanță relativ mare, desfășurau un anumit comportament defensiv, în mai multe etape.
Cercetătorii au comparat felul în care reacționau la amenințare calmarii sănătoși și cei răniți.
Calmarii care aveau o leziune la unul dintre brațe (tentacule) puteau înota, dar erau dezavantajați, deoarece peștii vânează în primul rând exemplarele rănite. Oamenii de știință au observat că acești calmari răniți deveneau mai vigilenți, manifestând un comportament defensiv mai pronunțat decât semenii lor fără leziuni și, astfel, aveau șanse mai mari de a scăpa de atacul prădătorilor.
Ulterior, când cercetătorii au administrat calmarilor răniți un anestezic care îi împiedica să simtă durerea, animalele nu au mai manifestat comportamentul defensiv care le-ar fi ajutat să supraviețuiască.
Deși e posibil ca oamenii să simtă durerea cu totul altfel decât calmarii, reacția calmarilor la lezarea corpului poate oferi o nouă perspectivă pentru a înțelege reacțiile oamenilor la durere. Prin înțelegerea mai profundă a scopului natural al sensibilității la durere, oamenii de știință ar putea găsi noi căi de tratare a durerii patologice la om.
Sursa: Live Science



Recomandări