Un spectacol inedit a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în Pub Del’Iri din centrul municipiului Suceava, unde reprezentanți ai etniilor din România au fost protagoniștii unei seri culturale de excepție, cu dansuri și tradiții specifice polonezilor, ucrainenilor, armenilor, romilor, italienilor, germanilor, maghiarilor, musulmanilor etc., în prezența unui public numeros, majoritatea tineri.
Pe parcursul a aproximativ trei ore, spectatorii au fost vrăjiți de frumusețea costumelor, a dansurilor și a cântecelor fiecărei etnii în parte, care a adus pe scena pubului tot ce are mai frumos. Au impresionat audiența Ansamblul muntenilor polonezi „Solonczancka”, Ansamblul de dansuri tătărăști „Yildizlar”, dar și Ansamblul „Kozaciok” din Bălcăuți, ansamblu calificat și în finala show-ului de televiziune „România Dansează”. Nu s-au lăsat mai prejos nici dansatorii Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Suceava, dar nici reprezentanții italienilor, armenilor, ungurilor, germanilor și, nicidecum la urmă, tinerii romi din Gulia – Dolhasca, care au cântat imnul țigănesc, au dansat acompaniați de acordeon și au recitat poezii despre etnia lor.
Iar la final, o horă mare, din Bucovina, cu toți participanții prinși unul de celălalt, cântând și bucurându-se împreună de seara dedicată lor.
Spectacolul în care, potrivit organizatorilor, „tradițiile etniilor s-au împletit într-o singură limbă, cea a prieteniei”, a fost doar una dintre manifestările organizate în cadrul proiectului Cupa Interetnică Bucovina, acțiune ajunsă în acest an la ediția a XI-a, o manifestare unică la nivel național, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute (2-4 mai).
Proiect realizat cu sprijinul autorităților locale
Cupa Interetnică s-a desfășurat, ca în fiecare an, pe două componente, sport și activități interculturale, și s-a bucurat de participarea reprezentanților Uniunii Ucrainenilor din România – filiala Suceava, ai Uniunii Polonezilor din România – Dom Polski, ai comunității rome din Gulia – Dolhasca, ai comunității evreilor din România – filiala Suceava, ai Asociației Germane din Bucovina, ai comunității rușilor lipoveni din Fălticeni, ai Asociației Italienilor din România (RO.AS.IT), dar și de prezența invitațiilor din țară: Uniunea Democrată a Maghiarilor – Toplița, Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor Musulmani din România – Constanța, Comunitatea Armenilor din Iași și studenți din Armenia. Lor li s-au adăugat și reprezentanții Administrației Cernăuți – Ucraina și cei ai Grupului de Inițiativă a Românilor din Basarabia și Bucovina – Republica Moldova.
“Participarea în premieră la această ediție a Cupei Interetnice a reprezentanților comunităților tătare și armene a consolidat imaginea unui eveniment deosebit la nivel național, care conferă municipiului Suceava certitudinea de reper de bază în calendarul acțiunilor multiculturale de succes”, a declarat unul dintre organizatorii Cupei Interetnice, Nelu Todireanu, președintele Fundației „Ana”.
De altfel, proiectul Cupei Interetnice a fost realizat cu sprijinul Primăriei Suceava și al Consiliului Local Suceava, în parteneriat cu Asociația “Sportul pentru Toți”.
De asemenea, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava, Clubul Sportiv Municipal Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava și Fundația „Ana” au contribuit decisiv la reușita proiectului.
Prefectul a făcut parte din echipa administrației sucevene, în meciul de fotbal contra colegilor din Cernăuți
Competițiile sportive s-au desfășurat la sala de sport a Liceului cu Program Sportiv Suceava, dar și pe terenul de fotbal al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, unde echipele etniilor participante au fost implicate în mai multe activități sportive (fotbal, kin-ball, tir cu arcul, badminton, tenis de masă, boccia).
Startul întrecerilor sportive l-au dat chiar autoritățile locale, în frunte cu prefectul județului Suceava, Florin Sinescu, într-un meci de fotbal între echipele administrațiilor din Suceava și din Cernăuți. Alături de prefect, din lotul sucevenilor au făcut parte consilierii locali Adrian Arămescu, Niculai Barbă și Cornel Grosar, încurajați de pe margine de președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor.
De cealaltă parte, echipa ucrainenilor a fost condusă în teren de Georgy Mazurashu, directorul Direcției “Sportul pentru Toți” a Regiunii Cernăuți. “Cei 11 ani de când delegațiile noastre se întâlnesc în mod constant au contribuit la dezvoltarea relațiilor interumane și la consolidarea prieteniei între România și Ucraina”, a declarat oficialul ucrainean.
La festivitatea de deschidere a Cupei Interetnice a fost prezent și consulul general al Consulatului General al Ucrainei la Suceava, Vasily Boiechko, care a salutat realizarea acestui proiect intercultural, apreciind continuitatea și seriozitatea cu care se desfășoară.