Dacă dragoste nu e… (34) Sărut



Înger.”De ce m-ai părăsit, de ce m-ai părăsit? Îi strigam / Îngerului care dansa pe gheața subțire, / Dar el nu auzea, era beat de lumină, / Era beat de muzică, era beat de iubire. / Eu al cui sunt, pe mine cine mă apără? / Cine va sta în preajma mea ca un scut? / Întrebam mereu, dar el nu spunea nimic / Și din când în când se făcea nevăzut. / Valsa nebun cu femeia aceea albastră, / O pământeancă neînchipuit de frumoasă, / Ningea sălbatic peste gheața subțire / Voiam să plec, dar nu mai știam drumul spre casă. / Când, dintr-odată, îngerul m-a privit, / A întrerupt dansul și a venit aproape de mine / M-a mângâiat pe față și doar atât mi-a spus: / Ține tu aripile mele și ai grijă de tine!” (Mircea Florin Șandru, ”Înger pe gheața subțire”)
Răutate.1. Epitaf răutăcios: „Aici zace curva satului. În sfârșit, s-a culcat singură”. Autorul textului citat este cu siguranță unul dintre cei pe care răposata l-a refuzat. 2. Răutatea unui bărbat îl transformă într-un diavol, cea a femeii o transformă într-un infern. 3. Lumea este atât de rea – zice cineva – că nici măcar șosetele nu-și găsesc perechea. 4. ~ (masculină). Un invitat al familiei Morand (ambasadorul Franței ocupate de război, în Bucureștiul anilor 1942-1944, căsătorit cu o româncă de viță nobilă poreclită „Bufnița”) se exprima astfel față de „harpia de soție” a scriitorului-diplomat: e atât de bătrână, de uscățivă, cu un aer atât de uscat, de rău, încât cred că atunci când soțul ei face dragoste cu ea nu este dragoste, ci… spiritism”.
Reclamă.Cursul nostru de succes ”Cum să scapi de dependența de internet” este acum disponibil și în versiunea online.
Romantism.El: – Cu tine, iubito, nu pot să fiu decât romantic. Îți plac stelele? – Da! – Perfect, știu un hotel care are patru! În zonă!
Rai.”În rai fără tine / În rai fără tine e moarte! e gheață! / Și-n iad lângă tine e bine! e viață! / Și-n iarnă cu tine sunt toate-nflorite! / Și-n vară când nu ești sunt toate pierite! / Tu ești suflețire de duhuri istețe, / Și-ai fi mângâiere de-ai fi cu blândețe, / Ești inimii trufașe în trează plăcere, / Cu orice mișcare și chiar cu tăcere.” (Nicolae Văcărescu – poet, fiul cel mic al lui Ienăchiță Văcărescu, Țara Românească, 1876-1825, date aproximative. ”În rai fără tine”, poezie scrisă, cel mai probabil, în anul 1815. Poeziile i-au fost publicate postum de Alexandru Odobescu, în anul 1878.) (Mircea Florin Șandru)
Salvare.Soția bandajează capul soțului – spart de o oală aruncată de ea – și îi spune: – Vezi!? Cine te-ar îngriji, dacă n-aș fi eu…?
Sărut. Să nu uităm ce spunea Victor Hugo: „Sărutul este punctul de întâlnire a două visuri.” Recordul mondial pentru cel mai lung sărut a fost stabilit în anul 2013, în timpul unui eveniment organizat în Thailanda. Cuplul a reușit să se sărute timp de 58 de ore, 35 de minute și 58 de secunde! Există o știință dedicată sărutului, numită „filematologie”. Aceasta studiază sărutul din punct de vedere biologic, cultural și psihologic. Sărutul implică aproximativ 34 de mușchi faciali și impune un consum caloric de aproximativ 2-3 calorii pe minut. Sărutul poate ajuta la reducerea stresului și a tensiunii arteriale. În timpul sărutului, creierul eliberează endorfine și oxytocină, hormoni care stimulează senzația de fericire și relaxare. Sărutul nu este o practică umană exclusivă. Se crede că și alte mamifere, cum ar fi câinii și cimpanzeii, se sărută într-o formă sau alta. Există o teorie conform căreia sărutul are un rol evolutiv, ajutând la evaluarea partenerilor potențiali din punct de vedere genetic. Prin intermediul sărutului, se pot identifica indicii chimice care indică compatibilitatea genetică. Sărutul obișnuit între partenerii romantici implică de obicei înclinarea capului spre dreapta. Se estimează că aproximativ 2/3 din oameni se înclină instinctiv în această direcție. În unele culturi, sărutul pe obraz este o formă obișnuită de salut. Numărul de săruturi variază în funcție de țară și de obiceiurile locale, existând locuri în care se dau două săruturi, iar în altele pot fi chiar trei sau patru. Există săruturi speciale, cum ar fi sărutul franțuzesc (french kiss), în care limbile celor doi parteneri se ating și se împletesc. Acest tip de sărut intensifică senzațiile și este considerat unul dintre cele mai pasionale. Sărutul poate avea și beneficii pentru sănătatea orală. Prin stimularea secreției de salivă în timpul sărutului, se poate reduce riscul de carii dentare, deoarece saliva ajută la neutralizarea acizilor din cavitatea bucală. Nu se putea fără Frederic Beigbeder, cel care spunea că dragostea ”durează trei ani”: „Există în sărut ceva care ne face să uităm de restul lumii. Este acel moment în care totul dispare și suntem înghițiți de prezența și pasiunea celuilalt. Sărutul este un dans al buzelor care ne amintește că suntem vii și capabili să iubim.” (bel-esprit.ro)
Legi.Legea lui Slous: Dacă îndeplinești o sarcină prea bine, vei rămâne cu ea pe cap. Legea lui Raphel referitoare la afaceri: Cu cât angajații au mai puțin de lucru, cu atât vor lucra mai încet. Maxima biroului: Telefonul nu sună niciodată când nu ai nimic de făcut. Legea lui Otto: Întotdeauna faci ceva lipsit de importanță când șeful trece pe la biroul tău. Legea lui Chapman: Dacă nu poți să-ți termini treaba în primele 24 de ore, lucrează noaptea. Regula lui Harry: Când nu știi ce să faci, mergi grăbit și ia-ți o mină îngrijorată. Concluzia coridorului: Poți să te duci oriunde, dacă ai o mină serioasă și duci cu tine un dosar. Prima capcană a geniului: Nici un șef nu va păstra un subaltern care are dreptate tot timpul…
Încornorați.”Despre Încornorare și despre Încornorați. Durerea Încornoratului. Ea se naște din orgoliu, dintr-un raționament fals asupra onoarei și asupra fericirii și dintr-o dragoste prostește abătută de la Dumnezeu pentru a fi atribuită făpturilor sale. E veșnica poveste cu animalul adorator înșelându-se asupra idolului.” (Ch. Baudelaire)
Încredere.O prostituată miloasă acostează un bătrânel, rătăcit în parc: – Hei tataie, ce ai zice dacă am petrece seara asta împreună? Bătrânul îi întinde o bancnotă de 100 și-i spune: – Ține asta, pentru încrederea pe care ai avut-o în mine!
Confesiune.Nu vom trece mai departe fără a consemna o memorabilă replică a marii actrițe cu ochii de un intens violet, Elisabeth Taylor. Cea „acuzată” ipocrit, la senectute, că ar fi contractat, în viața ei… prea multe căsătorii. „Eu nu m-am culcat decât cu bărbații cu care am fost măritată. Câte femei de azi ar putea afirma, cu mâna pe inimă, așa ceva? Iar de iubit cu inima… jur că l-am iubit numai pe dragul meu Richard (Burton, n.a.).” Excepțional! (”Ecologia iubirii”, 2006)



Recomandări

Slujbă de pomenire pentru arhim. Grigorie Halciuc, cel mai longeviv stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Slujbă de pomenire pentru arhim. Grigorie Halciuc, cel mai longeviv stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
Slujbă de pomenire pentru arhim. Grigorie Halciuc, cel mai longeviv stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Cockteil… cu amor, umor și poezie. O polemică amuzantă… transcarpatică

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)