Șah

Cupa Unirii de la Câmpulung Moldovenesc a ajuns la a șasea ediție



În prima zi a lunii februarie, secția de șah a Clubului Sportiv Municipal Rarăul din Câmpulung Moldovenesc va organiza a șasea ediție a concursului dotat cu trofeul „Cupa Unirii”. Competiția va avea loc în sala de festivități a hotelului Zimbru din localitate și va avea participanți din mai multe localități ale județului Suceava, precum Rădăuți, Vatra Dornei, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Argel, Costișa, Dumbrăveni și Suceava. Competiția este avizată de Federația Română de Șah și se desfășoară în sistem turneu, în baza tabelelor Berger, pe durata a cinci runde. Cupa Unirii va avea șase grupe de vârstă, băieți și fete, în concurs având posibilitatea să intre sportivi sub 8 ani, născuți în anul 2006, ultimii admiși fiind cei ce nu împlinesc 18 ani înainte de 1 februarie 2014.
Vârsta copiilor se va dovedi cu certificatele de naștere, cărțile de identitate, carnetele de elevi, carnetul de legitimare emis de FR Șah sau alte legitimații valabile. Dacă o grupă de fete sau de băieți nu întrunește cel puțin șase jucători, se va forma o grupă mixtă (fete și băieți), cu clasament separat pentru fiecare categorie, în funcție de punctajul acumulat, iar dacă într-o grupă sunt numai 2-3 jucători se va juca tur-retur, o partidă cu albele și una cu negrele.
Numărul de ordine al jucătorilor va fi stabilit prin tragere la sorți, la fiecare grupă, înainte de începerea concursului. În caz de egalitate, în ordinea enumerată, se va acorda locul respectiv jucătorului cu victorie directă. Dacă cei doi jucători n-au jucat între ei sau partida dintre ei s-a încheiat remiză, în caz de egalitate a punctelor acumulate, departajarea se va face pe baza sistemului Buchholz, prevăzut în Regulamentul de joc. Dacă egalitatea persistă, câștig de cauză va avea jucătorul cu cele mai multe partide câștigate cu negrele, iar dacă egalitatea survine și aici, va avea câștig de cauză jucătorul cel mai tânăr (chiar și cu o zi). Nu se acordă același loc la doi participanți, nici la individual și nici la clasamentul general pe echipe.
La stabilirea clasamentului general pe echipe se vor totaliza punctele obținute la individual la locurile I (3 p.), II (2 p.), III (3 p.). În caz de egalitate se vor lua în considerare și locurile IV ș.a.m.d., pentru care se va acorda câte o jumătate de punct.
Toți concurenții vor primi diplome de participare
Clasamentele la fiecare categorie de vârstă vor fi întocmite de arbitri desemnați, verificate de juriul de apel format din maestrul sportului Mihai Burduja, organizatorul competiției, economist Stelian Hasna și profesor Dumitru Negură.
Juriul de apel în baza diagramelor întocmite de arbitrii de grupe va stabili și clasamentul general pe echipe, eventualele contestații se vor formula pe loc, reclamațiile ulterioare nefiind luate în considerare. Ocupanții locurilor I, II și III la fiecare grupă, separat fete și separat băieți. vor primi diplome și medalii (aur, argint, bronz), iar echipele clasate pe locurile I, II, III vor primi medalii de aur, argint, bronz. Se va acorda câte o diplomă de fair-play celor mai disciplinați copii, pe baza propunerilor făcute de arbitri la fiecare grupă (fete și băieți), toți concurenții urmând să primească diplome de participare.



Recomandări

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”