Iazul Șomuz din Municipiul Fălticeni a găzduit sâmbătă, 21 iulie, între orele 5,00-11,00, o nouă ediție a Cupei „Nada Florilor” la pescuit, competiție dedicată pescarilor amatori. La concursul inclus în calendarul Zilelor Municipiului Fălticeni s-au înscris echipaje de la instituții publice, unități de învățământ, poliție, jandarmi, ISU, partide politice etc., fiecare echipaj fiind format din câte trei pescari amatori, iar fiecare pescar a avut dreptul să aibă două undițe. După tragerea la sorți a standurilor, timp de o oră, începând cu ora 5,00, fiecare pescar și-a pregătit uneltele și a stabilit strategia pe care o va aborda pentru a obține cea mai mare captură, a pregătit momelile sau a întins firele.
„Este o zi bună pentru pescuit, nu bate vântul, temperatura nu este foarte ridicată. S-a prins ceva pește, peste trei kilograme de echipaj este media. La ora 5,15 toți pescarii erau pe malul iazului, am făcut tragerea la sorți a locurilor de pescuit. Chiar dacă este un concurs, participanții nu au ca principal scop să prindă cât mai multe pește, o parte au venit să socializeze, alții să se relaxeze, lăsând clopoțeii undițelor să-i anunțe de prezența peștelui în cârlig, iar unii chiar doresc să prindă pește, pentru că organizatorii au anunțat că la final vom avea o masă cu pește prins de noi. La Fălticeni pescuitul este o tradiție, inclusiv Sadoveanu venea aici, la iaz, pentru liniște, pentru odihnă, pentru recreere, dar și pentru a pescui, iar până în urmă cu câțiva ani reprezenta și o activitate economică”, ne-a declarat prof. Vasile Budușanu – președintele juriului concursului.
La ora 6,00, fluierul arbitrului Vasile Budușanu a anunțat startul concursului. Față de edițiile anterioare, pescarii au spus că s-a prins pește, chiar dacă angajații fermei care administrează iazul au dat mîncare peștilor pe malul opus, unde pescuitul este interzis. În total s-au pescuit peste 60 kg pește, întreaga cantitate fiind redată apelor Șomuzului conform regulamentului. S-a prins caras, crap, cteno, somn, biban, șalău, crap-chinezesc, fitofag dar și raci, broaște, obiecte aruncate de alți pescari sau cetățeni ai urbei care s-au plimbat pe malul iazului. Cele mai folosite momeli au fost râma roșie, râma albă, viermișorii, musculițe, boabe de porumb și mămăligă.
Polițiștii și pompierii au avut „fir întins”
Locurile I și II au fost împărțite de Poliția Locală și Detașamentul de Pompieri Fălticeni, cu peste 6,2 kilograme de pește capturat, iar locul III a revenit pescarilor de la PSD, care au prins 4,75 kg pește. Cu 4,3 kilograme de pește pescuit, pescarii Școlii Gimnaziale “Al. I. Cuza” au obținut prima mențiune, mențiunea a II-a revenind Spitalului Municipal cu 4,25 kilograme. Restul echipajelor au avut capturi sub trei kilograme. Cea mai slabă captură au avut-o angajații Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, în cârligele celor șase undițe regăsindu-se după cinci ore de pescuit cu „șase bețe” doar 100 de grame de pește.
Captura zilei a fost adjudecată de Poliția Locală Fălticeni, un crap de 1,53 kg, cea mai inedită captură a aparținut profesorului Dorin Nistor, de la Colegiul „Nicu Gane”, un băț de pescuit complet echipat, iar primul pește pescuit în concurs a aparținut angajatei Poliției Municipiului Făltceni, Andreea Nistor. Cel mai bun arbitru pescar a fost desemnat învățătorul Vasile Budușanu.
“Oferim diploma de participare la toți cei care s-au înscris la acest concurs pentru că au fost discuții în familii. Până acum ofeream o diplomă la echipaj, dar soțiile nu au crezut că soții lor au participat la concursul de pescuit. De aceea acordăm diplome nominale, astfel încât fiecare să poată argumenta acasă”, a motivat primarul Cătălin Coman atribuirea diplomelor individuale tuturor participanților.
Efortul pescarilor a fost răsplătit de Primăria Municipiului Fălticeni cu diplome, cupe, medalii, tricouri și o masă cu borș de pește și saramură de pește.