La început de mileniu trei, aproape toate problemele de sănătate sunt asociate de medicina modernă cu studiul manifestărilor alergice. Reacțiile de acest fel la alimente și alte substanțe merg de la guturaiuri frecvente, rinite, „febra fânului”, inflamațiile faringo-laringiene, până la afecțiuni ale pielii, oboseală patologică, insomnii, migrene sau tulburări digestive.
În fapt, reacțiile alergice la unele alimente reprezintă un mesaj simplu al organismului că acestea nu sunt potrivite. Reacțiile la alimente denaturate, rafinate și biologic disproporționate sunt chiar bine venite, avertizându-ne să renunțăm la ele. Totuși, pot apărea alergii și la alimente integrale, cum ar fi grâul, porumbul, soia și alte cereale neprelucrate, ridicându-ne – firesc – întrebarea: de ce?!
Medicina tradițională chineză ne învață că, adesea, combinațiile sărace în alimentație sunt de vină. Dacă, de pildă, aceste cereale – sub formă de pâine – ar fi combinate cu verdețuri (în formă de foi: salată, frunze de spanac, ridichi etc.) și cu alte legume sărace în amidon, atunci reacțiile alergice ar putea să dispară. La cestea se pot adăuga proteine din brânzeturi, carne, sau unt de arahide.
Pentru a depista alimentele alergene este bine să se adopte un plan de alimentație cu combinații foarte simple de alimente la fiecare masă (cel mult 2-3 alimente). Este bine ca pacientul să-și facă o agendă de urmărire zilnică a meniului său. Astfel se poate stabili în mod individual dieta cea mai potrivită și nu este nevoie să se supună pacientul unor restricții inutile și frustrante, eliminând exact acele alimente care îi fac rău.
Dacă alergiile sunt generate chiar de către cereale, atunci soluția este consumarea lor în stare de germeni (încolțite). În această formă ele pot fi gătite și se poate face pâine din ele. Cele mai indicate cereale încolțite sunt grâul, soia, lintea, orzul, ovăzul și altele. Este important, însă, ca înainte de preparare să fie înmuiate în apă timp de 8 – 10 ore, pentru a înlătura conținutul de acid fitic și a stimula procesul de germinare. Starea de germinație are proprietatea de a converti o mare parte din amidonul cerealelor în zaharuri simple, iar proteinele în aminoacizi liberi, dând naștere acizilor grași liberi. Crește cantitatea de enzime și vitamine, ca și lanțurile de minerale și aminoacizi. Aceasta face cerealele mai digerabile și, adesea, poate înlătura alergiile. Dar, atenție! Excesul de cereale încolțite în alimentație poate slăbi digestia, mai ales la unele categorii de persoane.
Este de reținut faptul că alergia cunoscută sub denumirea de purpura anfilactoidă poate fi vindecată în 15 zile, pur și simplu mâncând de 3 ori pe zi câte 60 g de curmale (cam 10 fructe). De altfel, curmalele joacă un rol importat și în alte rețete concepute de medicina tradițională chineză pentru această formă de alergie, foarte frecventă. De pildă, o fiertură din 100 g orz și 15 curmale roșii, în 500 ml apă – până scade apa la 150 ml – și care se consuma integral, zilnic. Sau, o supă preparată din 30 g coji de arahide și 30 g curmale roșii, fierte în 250 ml apă; se păstrează doar zeama și se bea o dată pe zi, timp de 5 zile.
Nu putem, însă, neglija faptul că în ultimele decenii a crescut îngrijorător numărul persoanelor hipersensibile la aproape orice substanță imaginabilă. Dincolo de alergiile alimentare, le întâlnim și pe cele provocate de părul de animale, praf, polen, apă, razele solare etc. Acestea sunt agravate de unele stări psihice precum cele de agorafobie, autosupraestimare, aroganță, incapacitatea de adaptare la stresurile vieții. Acestea determină, în plan fiziologic, o scădere a imunității și o malfuncțiune a ficatului în privința dezactivării la antigeni.
În China antica aroganța era, întotdeauna, asociată cu o proastă funcționare a ficatului. Deci, atenție la atitudinea dvs.! Pe de altă parte, o dietă de cruțare și refacere a ficatului va fi foarte utilă pentru a reface capacitatea acestuia de a neutraliza substanțele alergene. În acest sens, toate alimentele cu multă clorofila sunt bine venite: microalgele și iarba de cereale sunt cele mai importante, datorită proprietăților lor antiinflamatorii și imunostimulatoare, precum și abundenței factorului omega-3 și a acizilor grași gamma-linoleici. De aici se poate porni discuția în tratamentul candidozelor, una din marile probleme ale medicinii alopate moderne.
Sursa: www.eva.ro




