„Dieta în somn”, regimul minune care te ajută să pierzi în greutate în timpul nopții prin consumul unor cocteiluri, este completată de programul de 24 de minute, o serie de exerciții simple și rapide care, făcute în câteva zile ale săptămânii, asigură menținerea corpului în cea mai bună formă.
Prima parte a dietei în somn, creată de medicul american Caroline Apovian, de la Boston Medical Centre, te ajută să slăbești peste 3 kilograme în doar o săptămână, fără a scoate din meniu alimente precum cartofii și pastele sau băuturile alcoolice.
Ea se bazează pe consumul a trei cocteiluri speciale într-o zi a săptămânii, zi în care este evitat orice alt aliment, în restul de șase zile alimentația revenind la mâncare sănătoasă care să ajute la recuperarea energiei.
A doua parte a acestei diete asigură menținerea masei musculare și a siluetei. Potrivit medicului Apovian, cele 30 de minute sau mai multe de mișcare zilnică recomandate ar putea, de fapt, să fie factorul care previne atingerea obiectivului stabilit de pierdere a kilogramelor, scrie Daily Mail.
„De zeci de ani, dietele promovează exercițiile aerobice ca fiind cea mai bună modalitate de a arde calorii și de a da jos kilograme”, explică ea. „Dar combinația dietelor cu un număr foarte scăzut de calorii cu ore de exerciții cardiovasculare ar putea aduce corpul într-o stare catabolică (n.r. transformarea unor substanțe organice asimilate de organism în produse mai simple, care sunt eliminate) în care energia este luată din mușchi”.
Astfel, Apovian a dezvoltat un plan simplu de exerciții care, prin îmbunătățirea metabolismului, nu doar menține mușchii, ci adaugă la masa musculară, fără să dea corpului un aspect nedorit.
Exercițiile presupuse de acest plan, pe care medicul îl recomandă de patru ori pe săptămână, întăresc aproape fiecare grupă majoră de mușchi, îmbunătățind în același timp echilibrul și flexibilitatea.
Cum funcționează:
Începe fiecare antrenament cu o „încălzire dinamică” de trei minute. Scopul este de a încălzi toți mușchii organismului și de a crește pulsul.
Treci rapid printr-o serie de exerciții pentru mâini și picioare: mergi pe loc ducând genunchii cât de sus poți; apoi mută picioarele în spate, atingând șezutul cu călcâiele în timp ce mergi; leagănă-ți picioarele dintr-o parte în alta, mișcând brațele deasupra și în jurul capului.
Apoi, cu ochiul pe cronometru, treci la exercițiile de antrenare a forței, în două minute de lucru intens intercalate cu un minut de activitate aerobică puternică. Aceste 60 de secunde trebuie să îți facă inima să bată mai repede: încearcă să mergi cu viteză, să pășești pe loc (procedeu descris la punctul anterior), să faci sprinturi rapide, să alergi pe scări în sus și în jos sau să faci sărituri.
Fiecare exercițiu de antrenare a forței este făcut astfel încât să acționeze asupra unui grup de mușchi – de la șezut, picioare și abdomen, până la piept și brațe – concentrându-se pe cele mai mari grupe de mușchi pentru un impact maxim.
Cel mai important lucru este să te miști repede fără să iei pauze și să diversifici selecția de exerciții de fiecare dată, pentru a păstra grupele diferite de mușchi în mișcare. Începe la nivelul cel mai simplu, dar ajustează gradul de dificultate pe măsură ce câștigi forță și te apropii de forma dorită.
Cum să ții kilogramele departe pe termen lung
Când atingi greutatea ideală, adaugă medicul, este foarte important să nu revii la vechile obiceiuri alimentare proaste. Astfel, ziua din săptămână bazată exclusiv pe cocteiluri, din prima parte a dietei, poate avea următoarele modificări, la alegere:
– adăugarea unor mici gustări din alimente integrale, precum legume crude sau iaurt de fructe fără grăsimi;
– înlocuirea unuia dintre cocteiluri cu o masă obișnuită;
– înlocuirea a două cocteiluri cu o masă din planul pe șase zile.
Și planul de șase zile poate fi modificat pentru diversificarea produselor, precum:
– dublarea consumului de legume amilacee (cartofi, păstârnac, porumb, mazăre, dovleac) la aproximativ 200 de grame pe zi;
– introducerea unui plus de una sau două porții de cereale integrale pe zi;
– consumul în plus de grăsimi sănătoase (nuci, semințe, avocado).