Cum ne schimbă comportamentul mâncarea tip „junk food”?



Un studiu pe animale arată că junk food nu numai că îngrașă, dar suprimă și dorința de a mânca echilibrat, ducând la instalarea unui cerc vicios al alimentației nesănătoase.
Descoperirile ar putea explica modul în care consumul excesiv de alimente nesănătoase poate schimba, în timp, comportamentul unei persoane, slăbind capacitatea de auto-control și ducând la mâncatul în exces și la obezitate.
Cercetătorii de la University of New South Wales, Australia, au dat unor șobolani masculi apă îndulcită cu zahăr și i-au antrenat să asocieze câte un sunet diferit cu câte una dintre cele două arome (struguri sau cireșe).
Șobolanii crescuți cu o alimentație echilibrată încetau, la un moment dat, să mai răspundă la indiciile legate de o anumită aromă a apei îndulcite, după ce consumaseră o anumită cantitate din ea. Acest mecanism înnăscut , foarte răspândit la animale, le protejează împotriva supraalimentării și le ajută să-și mențină o alimentație echilibrată, sănătoasă.
Ulterior, șobolanii au fost trecuți la o alimentație tip junk food, similară celei consumate de oameni în restaurante fast food. Zilnic, li se ofereau două tipuri de mâncăruri sărate (plăcintă, rulouri chinezești) și două dulci (biscuiți, fursecuri, prăjituri), din care animale puteau mânca atât cât doreau.
După numai două săptămâni, greutatea corporală a șobolanilor crescuse cu 10%, iar comportamentul lor s-a schimbat radical.
Au început să nu mai manifeste discernământ în privința mâncării și nu mai erau indiferenți la sunetul care anunța prezența unui aliment cu care erau prea obișnuiți.
Cercetătorii consideră că acest comportament arată că își pierduseră preferința naturală pentru hrana sănătoasă, iar efectele s-au menținut o vreme și după ce șobolanii fuseseră din nou trecuți la un regim de hrană sănătoasă.
Concluzia oamenilor de știință a fost că junk food provoacă modificări durabile în circuitul de recompensă din creierul animalelor, inclusiv în cortexul orbito-frontal – o zonă responsabilă de luarea deciziilor.
Concluziile, prezentate în Frontiers in Psychology, pot avea implicații și pentru oameni, deoarece circuitele cerebrale sunt similare la toate speciile de mamifere.
Sursa: Mail Online



Recomandări

Promovarea sănătății la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni: Proiectul „Viață sustenabilă: Cum afectează alegerile noastre sănătatea”