Cum ne putem îmbunătăți vederea



Psiholog Mihai Moisoiu
Psiholog Mihai Moisoiu

Comunitatea medicală ia ca pe o axiomă faptul că vederea deficitară este incurabilă și inevitabilă cu înaintarea în vârstă. S-a demonstrat științific că între ochi, minte și emoții este o relație strânsă și că vederea se poate îmbunătăți atunci când se produc transformări pozitive în celelalte două. Experimentele psihologice au dovedit clar că vederea este strâns legată de emoțiile noastre și că, de exemplu, stările puternice de furie pot duce la înroșirea ochilor, încețoșarea vederii și spargerea vaselor mici de sânge din ochi. Și alte emoții negative ca descurajarea, frica, tristețea afectează vederea aproape instantaneu. De fapt, orice formă de stres emoțional duce rapid la tensionarea mușchilor oculari, având ca efect congestia, oxigenarea scăzută și circulația proastă a sângelui în această regiune. Pe de altă parte, am observat cu toții cum strălucesc ochii unui om fericit sau măcar bucuros. Această strălucire indică starea naturală de sănătate a ochilor pe care o vedem de obicei la copii.
Doctorul Carol Look a realizat un experiment timp de 8 săptămâni pe un grup de 120 de voluntari cu vârste cuprinse între 30 și 80 de ani. Toți purtau ochelari sau lentile de contact; ei au exersat în această perioadă exerciții focalizate pe emoții negative precum teama, furia, vinovăția, resentimentele, frica, mânia etc. Ca exemplu, când au lucrat pe dizolvarea stărilor de furie, 42% din participanți au relatat faptul că au avut la final o ameliorare semnificativă a vederii. Concluzia finală a experimentului a fost că peste 75% dintre participanți au raportat o îmbunătățire a vederii, ce a variat între mică și dramatică, în urma practicării exercițiilor. Acest procent s-a regăsit în fiecare grupă de vârstă, ceea ce infirmă credința că deteriorarea vederii coincide cu procesul de îmbătrânire.
În China, este practicată în masă încă de la vârsta preșcolară o formă terapeutică ce odihnește ochii, previne scăderea vederii sau o îmbunătățește considerabil. Copiii, după un program bine stabilit, își masează zilnic anumite puncte de presopunctură timp de 2-3 minute, câte 2-3 puncte. Acest tratament este compus din mai multe sesiuni cu pauze de 2 săptămâni între ele. O sesiune cuprinde 10 ședințe. Menționăm faptul că doctorul Sabin Ivan, fost director al Sanatoriului din Mangalia, a efectuat cercetări cu rezultate încurajatoare asupra acestor exerciții.
Qigong-ul medical afirmă faptul că vederea unui om depinde în mare măsură de echilibrul energetic dintre meridianele ficatului și stomacului. Dacă ținem cont în terapie de exercițiile promovate de doctorul Carl Look pentru eliminarea emoțiilor negative, de cele promovate de cercetătorii chinezi și principiile qigong-ului medical privind îmbunătățirea vederii putem avea un set complet de exerciții care să ne ajute atât în prevenirea apariției deficiențelor de vedere, cât și în tratarea bolilor de ochi.
Pentru cei interesați vă indicăm câteva puncte de acupunctură utilizate de doctorul Sabin Ivan: punctul Stomac 4 situat medial sub marginea inferioară a orbitei, punctul Stomac 5 situat mai jos de punctul anterior prezentat, punctul Stomac 6 situat la unirea verticalei ce trece prin pupilă când subiectul privește înainte cu orizontala ce trece pe sub nas și punctul Vezică biliară 20, situat pe ceafă, pe orizontala ce trece pe sub lobul urechii, în scobiturile de sub protuberanțele occipitale. Imagini cu aceste puncte de acupunctură și alte informații despre localizarea lor puteți găsi pe www.mihaimoisoiu.ro.
În cadrul cabinetului, grupului nostru terapeutic, workshop-urilor și taberelor de qigong medical și psihologie energetică ne propunem printre altele să promovăm aceste direcții terapeutice în prevenirea bolilor de ochi și tratarea vederii. Până în acest moment am obținut rezultate pozitive cu două exerciții de gimnastică oculară și dorim pe viitor să oferim în colaborare cu o echipă de medici din București un pachet terapeutic complet, accesibil și eficient pentru pacienții din România.
Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com



Recomandări

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale

Percepția unora dintre pacienții internați la Spitalul Clinic din Suceava: cu șpagă ar fi beneficiat de mai multă atenție din partea cadrelor medicale

Sprijinirea adulților cu dificultăți de învățare, în vederea depășirii barierelor care le afectează participarea profesională și accesul la învățare

Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina a găzduit o activitate de învățare, predare și formare
Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina a găzduit o activitate de învățare, predare și formare