Producători agricoli nemulțumiți că își vând marfa pe nimic și cumpărători la fel de nemulțumiți că scot mulți bani din buzunar atunci când merg la piață. Cam asta se întâmplă de ani de zile în Suceava. Anul aceasta, deși producțiile sunt mari, decalajul a rămas la fel de mare.
O analiză a prețurilor, de la producător și până la piețele alimentare, arată cum un produs ajunge să coste dublu sau chiar triplu, pe circuitul producător – piață angro – piață agro-alimentară.
Cel mai la îndemână exemplu este cartoful, care în acest an are o producție mulțumitoare. Producătorii, mai mari sau mai mici, obțin un preț foarte scăzut, care înseamnă pentru ei cu un an de muncă în zadar, fără nici un câștig financiar.
Inginerul Vasile Tofan, din cadrul Direcției Agricole Suceava, a informat că la producătorii mici prețul de vânzare de acasă este de doar 0,3 lei pe kilogram, în timp ce aceia care au spații de depozitare și pot ține mai mult la preț obțin maxim 0,4 lei.
În piața angro din Suceava cartoful ajunge la un preț acceptabil de 50 de bani, după care explodează până la 80 de bani și un leu, în piețele agro-alimentare.
La varză saltul este și mai mare. Producătorii din Milișăuți o vând cu 20 de bani de acasă, în piața angro prețul este de 30 de bani, după care urcă brusc până la un leu în Piața Burdujeni sau Piața Mare.
„Suntem producători, dar în piață nici gând să avem cum intra”
Vânzătorii din piețe, care se declară unanim producători, găsesc justificări pentru aceste creșteri mari ale prețurilor.
„A fost un an bun, mulțumim Domnului. Prețurile nu sunt prea mari, avem și noi cheltuieli, benzina este scumpă, taxa la piață tot scumpă….”, ne-a declarat Dănuț Miron, din Prelipca, aflat cu marfă în Piața Mare.
Între producătorii care vin în piețe și samsari care doar adună marfă și o vând cu adaos există un război vechi, despre care însă puțini vorbesc deschis.
„Suntem producători, dar în piață nici gând să avem cum intra, sunt tot felul de oameni care au relații și nu putem intra niciodată…. stăm pe la colțuri care pe unde putem, aici e problema”, se plângea Doru Buliga, un bărbat din Galați venit cu pepeni în piața angro, aflat la intrarea în perimetrul delimitat al pieței.
Comparații între prețuri
Acum două zile, în piața angro ceapa se vindea la 0,9-1 leu kilogramul, morcovii aproximativ la același preț, iar roșiile puteau fi achiziționate chiar și cu 0,80 de lei kilogramul.
Ardeii capia erau vânduți la 1,8-2 lei kilogramul, în timp ce ardeii grași aveau un preț de 1,2-1,5 kilogramul. Foarte ieftin era și pătrunjelul sau mărarul, vândut la aproximativ 3 lei kilogramul.
Prin comparație, în celelalte piețe morcovul se vindea la doi lei kilogramul, ardeii grași, tot la doi lei kilogramul, ardeii capia cu trei lei, în timp ce la varză prețul cel mai des întâlnit era de un leu.
Ce variante avantajoase au cumpărătorii
În aceste condiții, pentru a face economii consistente, cumpărătorii au două variante. Fie să meargă direct la producători, dacă au nevoie de cantități mai mari, aici având șansa de a cumpăra marfa la un preț foarte mic, fie să își facă aprovizionarea din piața angro, mai ales că unii dintre cei care vând aici au început să comercializeze și marfă la kilogram, tocmai pentru a atrage clienții de oraș.