Congelarea alimentelor este o operațiune destul de simplă, pe care trebuie să știți însă cum să o faceți.
Frigiderul este unul dintre obiectele electrocasnice care nu lipsesc din nici un cămin și fiecare dintre noi a folosit congelatorul măcar pentru carne. Dar nu numai aceasta se poate congela, ci și multe alte alimente. Există însă câteva reguli de care trebuie să țineți cont când doriți să congelați un produs. Trebuie să știți care sunt ambalajele pe care puteți să le folosiți, dar și care este perioada de valabilitate a unui produs conservat prin această metodă.
Congelarea unui aliment înseamnă depozitarea la o temperatură cuprinsă între -18 și -25 de grade Celsius. Nu trebuie să confundați congelarea realizată la domiciliu cu cea industrială, care presupune expunerea produselor, pentru o scurtă perioadă de timp, la temperaturi mult mai scăzute, cuprinse între -35 și -196 de grade Celsius. Prin congelare, fructele și legumele își păstrează aproape în întregime substanțele nutritive, culoarea și aroma, iar datorită temperaturii foarte scăzute la care sunt păstrate, este împiedicată înmulțirea microorganismelor. Deoarece cristalele de gheață care se formează în momentul congelării distrug pereții celulelor din produsele vegetale, după dezghețare, acestea au o structură mai puțin omogenă și sunt mai moi. Trebuie să știți, de asemenea, că procesul de congelare nu are capacitatea de a distruge bacteriile, ci doar de a stopa înmulțirea acestora. Înghețarea nu este o garanție în sine: dacă înainte de aceasta un aliment a fost contaminat cu mucegaiuri sau bacterii, ele vor redeveni active în momentul decongelării.
Ambalaje
Un aliment poate fi congelat în ambalajul original în cazul în care pe acesta sunt înscrise sfaturi de preparare sau data-limită la care expiră. Produsele care nu sunt ambalate (legume, fructe etc.) trebuie introduse în ambalaje care oferă posibilitatea unei închideri ermetice.
Ambalarea tuturor produselor ce trebuie congelate trebuie să fie etanșă pentru a se evita pierderea umidității. Puteți folosi pungi de plastic, folie de aluminiu sau de plastic ori cutii de plastic. Acestea din urmă nu se vor umple, ci se va lăsa cel puțin un centimetru până la capac, deoarece prin congelare alimentele își măresc volumul.
Alegerea ambalajelor se va face în funcție de forma, cantitatea și natura alimentelor pe care doriți să le congelați.
Regulile congelării
Este recomandată reglarea temperaturii congelatorului în jurul valorii de -18 grade Celsius. Un produs care a fost decongelat nu se mai recongelează. Alegeți fructe și legume proaspete, bine coapte, de calitate, care să nu fie pătate, zdrobite sau ofilite. Fructele sau legumele trebuie spălate foarte bine în apă rece (eventual, opărite după aceea și răcite în apă cu gheață), iar mai apoi uscate și curățate înainte de a fi puse la congelat. Unele legume, precum vinetele, trebuie pregătite înainte. Acestea trebuie coapte, curățate și lăsate la scurs într-o sită, la frigider, câteva ore. Puteți combina pentru supe, ciorbe și tocănițe, legumele și zarzavaturile într-o singură pungă, în cantitățile de care aveți nevoie pentru o rețetă. Etichetați pungile pe care le introduceți în congelator. Treceți pe acestea cantitatea și data congelării. Durata conservării produselor congelate diferă în funcție de natura acestora. Peștele rezistă între trei și cinci luni, carnea de porc, miel și vită – între șase și opt luni, carnea de pasăre și vânatul – maximum 12 luni, fructele și legumele – între opt și zece luni, iar preparatele deja gătite – maximum trei luni.