Cultivarea arborilor citrici în interior



Dacă doriți să creșteți plante citrice în seră sau în casă, trebuie să știți că, alese corespunzător și îngrijite cu dragoste și pasiune, acestea se vor dezvolta și vor înflori chiar și în acest spațiu limitat.
Cultivarea plantelor citrice în interior este de multe secole o preocupare a grădinarilor din întreaga lume. Romanii, de exemplu, cultivau lămâi în sere, iar Ludovic al XIV-lea al Franței era atât de fermecat de mirosul florilor de portocal încât a construit prima seră de portocali, cerându-le grădinarilor săi să facă în așa fel încât arborii să aibă flori în permanență. De fapt, serele moderne își datorează existența în mare parte portocalilor. În secolul 18, pe măsură ce Imperiul Britanic devenea tot mai puternic, călătorii care începuseră să îndrăgească gustul fructelor acestor arbori au început să construiască sere numai pentru a cultiva portocali. În prezent, datorită lărgirii cunoștințelor în materie de grădinărit, plantele rezistă foarte bine în interior, dacă sunt îngrijite cum trebuie.
Cum se pot cultiva
Mulți se întreabă dacă este suficient să se planteze sâmburii găsiți în mandarine, portocale sau grepfrut pentru ca imediat să se dezvolte un arbore citric. Răspunsul este da, căci sâmburii citricelor germinează foarte ușor. Cu toate acestea, dacă vreți să vă bucurați simțurile cu un arbore citric, atunci aceasta nu este cea mai bună soluție. În primul rând, puieții au o perioadă foarte lungă de maturizare, care poate depăși chiar și șapte ani, înainte de a începe să înflorească și să producă fructe. Apoi, vlăstarii acestor arbori sunt foarte țepoși, fapt ce poate reprezenta un pericol în casă. Și, în final, puieții arborilor citrici cultivați în interior sunt foarte subțiri și cresc mai înalți decât ar fi practic într-un astfel de mediu.
Cele mai multe specii de citrice care se cultivă în interior sunt varietăți „pitice”, care sunt tăiate sau altoite pe tulpină de Poncirus trifoliata. Atunci când decideți ce varietate doriți să cultivați, alegeți una căreia îi merge la fel de bine în interior, ca și afară.
Portocali sau lămâi?
Plantele citrice pot fi împărțite în două categorii principale: dulci și acide. Fructele citrice dulci, precum portocalele și mandarinele, au nevoie de foarte multă căldură pentru a se coace, de aceea, în zonele mai friguroase, ar putea fi nevoie ca fructele să stea mai mult de 18 luni în copac înainte de a fi coapte. Prin urmare, cultivarea în interior a arborilor citrici cu fructe dulci s-ar putea să vă dea bătăi de cap, dar, dacă aveți suficientă răbdare și puteți muta arborele afară în lunile de vară, atunci ați putea avea succes.
În schimb, lămâii sunt mai ușor de cultivat și de îngrijit în interior. Anumite specii de citrice, precum calamondinul, chiar preferă să trăiască în interior. Fructele acide, precum lămâile, se coc mult mai repede, iar plantele au tendința de a avea flori în permanență. Dacă ați plantat un lămâi care, după ce a înflorit, a făcut foarte multe fructe, nu vă faceți probleme. Ca mulți alți arbori, și lămâii produc mai multe fructe decât pot susține, dar surplusul de rod va cădea.
Îngrijire
Deși plantele citrice sunt cultivate în mod normal în sere și au nevoie de soare pentru a rodi, în mod surprinzător, arborii de acest fel nu tolerează prea multă lumină dacă trăiesc în exterior. Afară, arborii citrici au nevoie de aproximativ patru ore de soare pentru a se dezvolta și a rodi, în timp ce în interior vor avea nevoie de mai multă lumină decât poate „oferi” un apartament, mai ales în perioada de dezvoltare.
În timpul iernii, arborii citrici pot tolera niveluri scăzute de lumină, atâta timp cât sunt menținuți uscați. Vor intra într-un fel de hibernare dacă sunt ținuți în locuri uscate, la temperaturi de aproximativ 12 grade Celsius, însă fructele se vor coace.
În perioada de maximă dezvoltare, arborii citrici au nevoie de apă și umiditate, deși sunt foarte toleranți față de neglijare, dar până la un punct. Din fericire, efectele secetei sau ale uscării excesive devin foarte repede vizibile și problemele pot fi rezolvate cu ușurință. Totuși, acești arbori nu suportă să fie udați în exces, iar dacă solul este în permanență ud, atunci rădăcinile vor începe să putrezească. Plantele citrice trebuie udate la fel ca orice alte plante sau flori și cu aceeași regularitate. Pentru a menține un nivel de umiditate corespunzător în jurul arborelui citric, cea mai bună metodă este aceea de a pulveriza din când în când apă pe frunze.