Această dietă durează 30 de zile, timp în care veți pierde 6-8 kg fără alterarea stării fizice sau psihice. Mai mult decât atât, starea generală de sănătate se va ameliora simțitor. Cantitatea mare de ouă din această dietă nu trebuie să îi îngrijoreze pe cei ce recurg la ea, deoarece ouăle fierte tari nu se asimilează în totalitate și se elimină ca atare în proporție de 50-90%. În schimb ouăle fierte “în zeamă”, ochiurile și omleta se asimilează foarte bine, astfel încât procesul de slăbire nu se realizează după dorința celui care și-a propus o astfel de încercare. Recomandăm sfatul medicului înainte de a urma această dietă.
Dieta se compune din:
Mic dejun (în fiecare zi același): 2 ouă fierte (tari) cu puțin muștar sau hrean ras și sare, după gust. Cafea sau ceai chinezesc, îndulcite cu zaharină sau ciclamat de sodiu. Se poate bea în plus și un pahar de suc natural de fructe sau de legume.
Luni:
– la prânz: friptură de vacă la grătar (250-300 g), salate de sezon din roșii, castraveți, gulii, salată verde, andive sau țelina, toate pregătite fără untdelemn;
– la cină: 2 ouă fierte tari, 2 mere acrișoare (crețești, renete), o portocală sau un grapefruit;
Marți:
– la prânz: 2-3 ouă tari, salată asortată din morcovi, țelină, mere, salată verde, fără untdelemn;
– la cină: 2-3 ouă tari, o roșie, un castravete (de seră) sau salată verde, fără ulei; ceai de plante fără zahăr sau îndulcit cu zaharină sau ciclamat de sodiu;
Miercuri:
– la prânz: 2 antricoate de vacă (în greutate de 250 g) la grătar, salată de țelină cu morcov sau castravete; cafea sau ceai fără zahăr;
– la cină: 2-3 ouă tari, o roșie, salată verde (fără ulei) cu suc de lămâie sau oțet de mere; se poate completa meniul cu 3-4 ridichi de lună, cu ½ ridiche neagră rasă sau cu o gulie rasă;
Joi:
– la prânz: 2-3 ouă tari, roșii, gulie, ridichi sau varză fiartă cu puțin unt, brânză dulce de vacă;
– la cină: 2 ouă tari, salată de roșii sau țelină (fără ulei), ceai de plante neîndulcit;
Vineri:
– la prânz: pește alb (șalău, știucă, biban, scobar, crap, fitofag, cod), sub formă de rasol, cu lămâie, o felie de pâine prăjită;
– la cină: fructe acrișoare, indiferent de sortiment și cantitate;
Sâmbătă:
– la prânz: ½ pui fript (la grătar sau la rotisor), salată asortată (de sezon), cafea sau ceai fără zahăr;
– la cină: ½ pui fript, roșii și fructe acrișoare (dintre cele care se găsesc în sezonul respectiv);
Duminică:
– la prânz: friptură de vacă în greutate de 250-300 g (la grătar sau rasol), roșii și un măr;
– la cină: fructe sau salată de fructe (excluzând fructele dulci), în cantitate nelimitată, după dorință.
Concomitent nu trebuie neglijată nici mișcarea și fizioterapia
În cursul acestei diete, recunoscută ca fiind destul de costisitoare, se poate alege o zi pe săptămână în care se vor consuma numai până la 1,5 kg cartofi copți sau fierți în coajă, indicați atât în obezitate cât și în diabetul zaharat datorită conținutului ridicat de potasiu (circa 5g/kg), absolut necesar unor funcții vitale ale organismului.
Metoda de slăbire recomandată nu se încadrează în “canoanele clasice”; ea se bazează pe trei principii fundamentale:
– satisfacerea senzației de foame (care pentru omul obez devine de multe ori o adevărată obsesie) printr-o alimentație naturală, cu produse în cantitate relativ crescută;
– sunt permise o serie de alimente cu conținut ridicat în proteine (exprimate convențional în calorii pe kilogram de greutate corporală, putând ajunge până la 1500-2500 kg calorii/zilnic). Pentru a fi digerate și metabolizate, ele necesită un mare efort energetic. În acest caz, organismul “va consuma” pentru metabolizarea proteinelor lipide din rezervele interne, aflate în depozitele subcutanate;
– asigurarea unui tranzit intestinal accelerat prin administrarea de laxative și purgative, precum și eliminarea excedentului de apă acumulat în țesuturi, prin plante cu acțiune diuretică și sudorifică; se favorizează astfel pierderea progresiva în greutate prin excesul ponderal.
Concomitent nu trebuie neglijată nici mișcarea și fizioterapia. Se recomandă sauna, mersul pe jos (minim cinci km pe zi) sau cu bicicleta (minim cinci km pe zi), vâslitul la rame (cel puțin o oră pe zi), gimnastică medicală, natația, tenisul sau alte sporturi preferate.
Atât dieta alimentara cât și celelalte procedee terapeutice trebuie continuate cât mai mult posibil pentru menținerea greutății corporale optime, obținută de bolnav cu atâta greutate și poate chiar cu sacrificii. În ceea ce privește regimul alimentar predominant vegetarian, este indicat să conțină cât mai multe fructe: cireșe, lămâi, mere acrișoare, vișine, pepene verde și struguri de masa, iar dintre legume: spanac, cartofi, tomate, salata verde și țelină.
În “cura de slăbire” este interzis (iar dacă acest lucru nu este posibil, să fie redus la minim) consumul de băuturi alcoolice (cu deosebire bere și vinuri dulci), precum și a băuturilor răcoritoare cu conținut mare de zaharuri.
Sursa: www.tonica.ro





