Avertisment

Cresc riscurile de toxiinfecții alimentare



Specialiștii de la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Suceava avertizează că, în această perioadă, cu temperaturi mai ridicate, riscul de a face o toxiinfecție alimentară crește. Medicii recomandă atenție sporită la achiziționarea alimentelor și la modul de preparare a acestora, arătând că, în zilele călduroase, orice aliment poate deveni o sursă de infecție (carne și produse din carne, lapte și produse din lapte, ouă), ba chiar legumele și fructele dacă sunt mâncate fără a fi bine spălate în prealabil.
„Aceste alimente se pot contamina dacă sunt incorect preparate, nu sunt suficient spălate sau sunt manevrate de persoane purtătoare de diverși germeni”, avertizează dr. Ana Șfaițer, șefa Compartimentului de Epidemiologie din cadrul instituției.
Modalitățile de contaminare a alimentelor
Potrivit reprezentanților ASP, toxiinfecțiile alimentare sunt boli acute, care de obicei apar sporadic sau la un grup limitat de persoane care au consumat un aliment contaminat, dar se pot înregistra și mici izbucniri epidemice, în cazul unor evenimente deosebite (nuntă, parastas, botez etc.).
Intoxicația alimentară sau toxiinfecția alimentară este o afecțiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziții. Alimentele pot fi contaminate prin diverse căi, inclusiv pe parcursul procesului de preparare. Și asta, întrucât, în mod normal, organele și țesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (în special la nivelul intestinelor), astfel încât acestea pot contamina persoana care manevrează carnea.
Contaminarea se poate realiza și în timpul procesului de preparare al alimentelor, și anume în cazul persoanelor care sunt purtătoare ale unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau în cazul persoanelor bolnave care, de asemenea, pot contamina alimentul.
Un alt mijloc îl reprezintă contaminarea din mediul înconjurător, cu microorganisme patogene care se pot găsi în praf, pământ, apă.
„Atrag atenția angajatorilor să fie foarte atenți atunci când își aleg personalul, să se asigure că cei pe care doresc să-i angajeze au analizele medicale efectuate la zi, că au cunoștință de normele de igienă și că le respectă”, a punctat dr. Ana Șfaițer.
Pentru a evita apariția îmbolnăvirilor, medicii de la ASP recomandă o atenție sporită în momentul efectuării cumpărăturilor și așezarea produselor din carne separat de celelalte produse achiziționate. În cazul produselor perisabile este indicată refrigerarea cât mai precoce a acestora.
Prepararea atentă a alimentelor presupune spălarea mâinilor înaintea manevrării alimentelor și utilizarea de diferite recipiente pentru păstrarea și tăierea cărnii crude, cât și pentru prepararea legumelor și fructelor care vor fi consumate nepreparate termic.
Cum se pot preveni îmbolnăvirile De asemenea, este recomandată dezinfecția ustensilelor folosite pentru tăierea cărnii crude după fiecare utilizare și păstrarea corectă a alimentelor (în frigider la temperaturi de 4 grade Celsius sau mai mici), precum și reîncălzirea alimentelor deja preparate la temperaturi mai mari de 74 grade Celsius. Alimentele precum hamburgerii (carnea tocată este deseori contaminată cu E. coli), peștele care se consumă crud (sushi), scoicile și alte moluște trebuie mâncate când sunt proaspete.
În cazul în care există dubii privind siguranța alimentelor care urmează a fi consumate este recomandată aruncarea acestora. Reîncălzirea alimentelor contaminate nu este sigură și nici nu se recomandă gustarea alimentelor care arată dubios sau au un miros suspect. Totodată, nu este indicată păstrarea alimentelor pentru mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius.



Recomandări