De știut...

Crăciunul în lume



Islanda
În Islanda, de Crăciun sunt așteptați treisprezece Moși Crăciun! Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, primul Moș Crăciun coboară din munți, intră în fiecare casă și apoi pune dulciuri în ghetuțele copiilor, în vreme ce aceștia dorm, dacă au fost cuminți, dar dacă au fost răi primesc un cartof. A doua zi, vine cel de-al doilea Moș și tot așa până pe 6 ianuarie, când ultimul Moș Crăciun se întoarce la casa lui.
Cuba
Ajunul Crăciunului sau „Noaptea cea bună” este cea mai așteptată sărbătoare. Masa tradițională înseamnă pentru cubanezi friptura de porc, fasole neagră servită cu orez și plante tradiționale (Yuca) sub formă de piure. Familiile numeroase se reunesc și, într-o groapă săpată în pământ și plină de cărbuni acoperiți cu frunze de bananier, frig un porc întreg.
Noua Zeelandă
Multe persoane în Noua Zeelandă urmează vechile tradiții englezești în ceea ce privește masa tradițională: curcan, budincă de stafide și salate reci. O particularitate o reprezintă faptul că există în unele zone obișnuința de a se serba Crăciunul de două ori într-un an – o dată pe 25 decembrie și a doua oară în iulie, atunci când este mijlocul iernii.
Finlanda
În Finlanda familiile se reunesc pentru a petrece Crăciunul, cea mai importantă sărbătoare a anului. Seara, familiile pleacă la biserică pentru slujbe speciale în care se aprind lumânări la mormintele celor dragi.
Elveția
Moș Crăciun are întotdeauna sarcina grea de a aduce și pomul de Crăciun în casele oamenilor. Acest obicei se păstrează încă din 1775. O altă tradiție a elvețienilor este „parada ridichilor luminate”. Copiii, ajutați de părinți, scobesc o ridiche mare de lună, alb-violet, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestături și forme, iar la mijloc se pune o lumânare care stă aprinsă în toate zilele de Crăciun.
Franța
Moș Crăciun sau Père Noel vine în casele francezilor în noaptea de 24 decembrie și pune cadouri în ghetuțe. Punctul culminant al mesei de Crăciun este tradiționala prăjitură de ciocolată sub formă de buturugă.
Germania
Ajunul Crăciunului este cea mai importantă zi de sărbătoare. În ziua de ajun, familia se adună pentru cină și pentru a merge împreună la biserica la Mesa din noaptea de Crăciun. În unele familii, se obișnuiește că de Crăciun să se cânte colinde.
Jamaica
Colindele de Crăciun în Jamaica sunt aceleași melodii populare întâlnite în lume („Jingle Bells”, „Holy Night, Silent Night” etc.), dar mai multe colinde sunt cântate în ritm de raggae. Masa de Crăciun cea mai importantă este prânzul. Ea include orez, pui, carne de bou și capră și, mai rar, friptură de vită sau porc.
Rusia
Cei mai mulți dintre ruși sărbătoresc pe 7 ianuarie Crăciunul, pentru că se ghidează după mai vechiul calendar Iulian. Rusii mănâncă la masa de Crăciun prăjituri, plăcinte și găluști de carne.
(A. Sava)



Recomandări

Festivalurile obiceiurilor de iarnă de la Drăgușeni și Râșca au încheiat programul „Crăciun în Bucovina”

20 de formații de datini și obiceiuri au participat la Festivalul de Datini și Obiceiuri pe Stil Vechi din Drăgușeni (1)
20 de formații de datini și obiceiuri au participat la Festivalul de Datini și Obiceiuri pe Stil Vechi din Drăgușeni (1)

Festivalurile obiceiurilor de iarnă de la Drăgușeni și Râșca au încheiat programul „Crăciun în Bucovina”

20 de formații de datini și obiceiuri au participat la Festivalul de Datini și Obiceiuri pe Stil Vechi din Drăgușeni
20 de formații de datini și obiceiuri au participat la Festivalul de Datini și Obiceiuri pe Stil Vechi din Drăgușeni

Cocktail… cu amor, umor și poezie. Bărbații și grătarul

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului
12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului

12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului
12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului