Coriandrul, o plantă care dă aromă preparatelor culinare



Cu siguranță, toată lumea a auzit de coriandru și nu puține sunt doamnele care profită din plin de parfumul deosebit al acestei plante pentru a-și aroma preparatele culinare.
Coriandrul este o plantă aromată care este folosită în numeroase țări. În Europa, este utilizat în special pentru condimentarea marinatelor, a legumelor și a produselor de patiserie. În Orient, se folosesc mai mult frunzele de coriandru în loc de pătrunjel, în timp ce în Asia, acesta este utilizat la prepararea altor condimente. Coriandrul are particularitatea de a fi în întregime comestibil. De la el se folosesc fie frunzele proaspete, fie fructele care au un gust dulceag-amărui, cu o ușoară tentă de iuțeală.
Frunzele de coriandru
Coriandru proaspăt se folosește la fel ca și pătrunjelul. El se adaugă după ce luați mâncarea de pe foc sau de la cuptor pentru a-și păstra parfumul. Frunzele pot fi folosite întregi sau tocate și sunt ideale pentru a condimenta orezul, tocănițele, fripturile, omletele, sosurile și salatele.
Coriandrul se îmbină perfect cu peștele, fructele de mare, scoicile, homarii sau creveții.
Semințele de coriandru
Ceea ce noi numim „semințe de coriandru” sunt, de fapt, fructele plantei. Acestea sunt aproape sferice, ușor ascuțite la un capăt. Culoarea este de obicei maronie, dar pot fi verzi sau albe. Semințele sunt comercializate, în general, uscate, dar sunt disponibile și ca pudră. Ele se adaugă la începutul preparării unui fel de mâncare sau pe parcurs. Se folosesc atât la aperitive, cât și la felurile principale de mâncare sau pentru aromarea dulcețurilor sau compoturilor.
Conservare
Coriandrul măcinat își pierde aroma relativ repede, de aceea este recomandat să fie cumpărat întreg, căci este ușor de măcinat, fie într-o râșniță de cafea, fie în mojar. Coriandrul trebuie depozitat într-un vas închis ermetic, în loc ferit de lumină, umezeală și aer. Semințele întregi rezistă foarte mult timp.
Aroma lor poate fi potențată prin ușoara prăjire înainte de folosire.