Copiii care au frecvent coșmaruri, care se trezesc noaptea țipând și au vise foarte urâte, timp de mai mulți ani, ar putea avea ulterior probleme grave de sănătate, se arată într-un studiu al fundației caritabile YoungMinds.
Rezultatele cercetării au fost publicate în revista de specialitate Sleep. În cadrul studiului au fost evaluați 6.800 de copii, până la vârsta de 12 ani.
Cei mai mulți copii au avut ocazional coșmaruri, dar 37% dintre ei au suferit de această problemă ani la rând. Un copil din 10 a suferit de pavor nocturn, tulburare de somn care apare de obicei de la vârsta de 3 ani până la 7 ani.
Acești copii au un risc mai mare să sufere ulterior de probleme psihice, cum sunt psihozele, halucinațiile sau paranoia, se arată în studiu.
Aproximativ 47 din 1.000 de copii care au avut coșmaruri persistente au suferit ulterior episoade psihotice, se arată în studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Worwick.
Legătura dintre coșmaruri și psihoză nu este foarte clară deocamdată. Cert este că în cazul copiilor mai mari, de 12 ani, acest risc crește de 3.5 ori.
Unul dintre cercetători, profesorul Dieter Wolke, spune că visele urâte și coșmarurile sunt normale, fiind considerate o problemă doar dacă sunt persistente.
O soluție bună este stabilirea unui program regulat de somn pentru copii și evitarea vizionării unor filme de groază.
Traumele sau atitudinea ostilă a unor colegi față de copil, umilirea lui, ar putea fi o altă cauză care poate declanșa ambele fenomene – coșmarurile și psihozele.
Sursa: BBC News / Roxana Ruscior