În perioada 23-29 iulie, inspectorii Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA – au efectuat o serie de controale în unități alimentare de pe litoral și au aplicat amenzi în valoare totală de 47.000 de lei, arată un comunicat transmis luni de instituție.„Pentru abaterile de la legislația sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, 10 restaurante, 5 unități tip fast-food, două magazine alimentare, 3 baruri, o pizzerie, o braserie și o rulotă, au fost sancționate contravențional, cu amenzi în valoare de 47.000 de lei”, se arată în comunicat.Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2018 au verificat, în perioada 23-29 iulie, 187 de unități amplasate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costinești și Mangalia. Controalele au vizat 74 de restaurante, 3 pizzerii, 4 cantine, 28 de unități tip fast – food, 10 braserii, 15 unități de tip bufet, 14 baruri, 1 unitate tip bistro, 22 de magazine alimentare, 4 cofetării/patiserii, 7 laboratoare de cofetărie/patiserie, 1 depozit alimentar și 3 rulote.Potrivit ANSVSA, în urma acestor controale s-au constatat deficiențe cu privire la:- manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;- comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;- ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării, precum și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare;- condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;- depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.În perioada menționată, au fost confiscate și retrase de la vânzare 9,6 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.„Vă reamintim că ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. Acest număr va funcționa în paralel cu numărul Call-Centerului ANSVSA – 0800.826.787 – apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie”, se mai arată în comunicat.DSVSA Constanța pune la dispoziția turiștilor, pe site-ul instituției, un modul dedicat Comandamentului Sezon Estival 2018 – http://constanta.dsvsa.ro/comunicare/comandament-sezon-estival/ – unde se pot găsi recomandări și informații utile.